Francuski mediji nastavljaju s paljbom po Hasanbegoviću: "On je sramotan simbol Hrvatske"

Screenshot: rfi.fr

NAKON što su francuske novine Liberation objavile otvoreno pismo europskih i svjetskih intelektualaca koji traže smjenu ministra Hasanbegovića, danas je tekst o njemu objavio i Radio France International, jedna od najslušanijih međunarodnih radio postaja na svijetu.

"Hrvatski ministar kulture nikada nije krio svoje revizionističke stavove. On glorificira ustaški režim i time nanosi loš publicitet novoj hrvatskoj vladi, a mnogi ga se ne libe nazvati fašistom. On se pretvara u neugodan simbol Hrvatske", javlja rfi.

"Hrvatsko društvo nikad nije bilo toliko podijeljeno"

U članku se navodi kako hrvatsko društvo od smrti Franje Tuđmana nikada nije bilo podijeljeno kao danas.

"Čini se kako je krhka vladajuća koalicija odlučila provesti konzervativnu revoluciju te nacionalističku ideologiju koja se temelji na retorici 90-ih želi proširiti na svim razinama društva. Za promotore ove ideologije nije dovoljno odreći se komunističkog nasljeđa Jugoslavije, već je potrebno napasti "državne neprijatelje", odnosno nacionalne manjine, feministe i homoseksualce te nezavisne novinare", piše rfi.

"Greška u castingu"

Francuski medij javlja kako je u početku izbor Hasanbegovića za ministra kulture djelovao kao "greška u castingu". Ističu da je Hasanbegović povjesničar poznat po svojim revizionističkim stavovima te da je tijekom 90-ih bio na čelu mladeži stranke koja se oslanjala na nasljedstvo režima Ante Pavelića.


"Od svog dolaska na mjesto ministra, Hasanbegović je odlučio pod svoju kontrolu staviti medije. Otpustio je desetke novinara s nacionalne televizije, ukinuo državna sredstva za financiranje medija te srezao subvencije za kazališta koja su se odbila usuglasiti s nacionalističkim stavovima vladajuće stranke", javlja rfi.

U članku se ističe kako unatoč svemu Bruxelles još uvijek Hrvatsku nije pozvao na red.

"HDZ ima potpunu slobodu provoditi svoju nacionalističku politiku kao što rade vlade Višegradske skupine poput Poljske, Mađarske ili Poljske. Pesimisti se pripremaju za teške godine koje čekaju Hrvatsku", piše rfi.

Pročitajte više