Francuski ministar: Dosad je u prosvjedima ozlijeđeno više od 1000 policajaca

Ilustracija: EPA

VIŠE od 1000 policajaca i vatrogasaca ozlijeđeno je u prosvjedima i neredima širom Francuske, rekao je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin lokalnim medijima u nedjelju. Francuska je zahvaćena štrajkovima i prosvjedima nakon što su predsjednik Emmanuel Macron i vlada progurali planove da se podigne dob za umirovljenje sa 62 na 64 godine.

Darmanin je za francuski list Journal du Dimanche (JDD) rekao da su ozlijeđena 1093 policajca i vatrogasca otkako su izbili prosvjedi u ožujku. Osim toga, bilo je 2579 oružanih incidenata i 316 napada na javne zgrade, rekao je za tjednik koji izlazi nedjeljom. Nije iznio podatke o ozlijeđenim prosvjednicima, ali je rekao da je 36 policajaca pod istragom zbog sumnje na prekomjernu upotrebu sile.

Odbacio optužbe da su policajci agresivni

Darmanin je odbacio optužbe da su policajci bili agresivni prema prosvjednicima i da su upotrijebili neproporcionalnu silu. Pravo na prosvjede ne uključuje pravo na nasilje, rekao je. Policija je morala intervenirati kada su inače mirni prosvjedi postali nasilni, rekao je Darmanin.

Kazao je da policija može legitimno pokazati snagu i, kako je rekao, ponekad i oštro nastupiti, ali time odgovara na izrazito nasilne napade profesionalnih izgrednika kojima je cilj uništavanje imovine i ubijanje policajaca. Prosvjedi, koji su bili mirni nekoliko tjedana, postali su nasilni 16. ožujka, kada je vlada progurala kontroverznu reformu bez glasanja u parlamentu.

Ustavno vijeće još uvijek razmatra reformu. Sindikati su pozvali na 10. nacionalni dan štrajkova i prosvjeda u četvrtak, a vlada ne pokazuje znakove odustajanja. Štrajkovi i dalje ometaju javni život. Na nekim su mjestima ugroženi zračni promet i opskrba benzinskih postaja gorivom.

Pročitajte više