Francuski parlament velikom većinom izglasao novi nuklearni plan

Foto: Profimedia

FRANCUSKI parlament velikom je većinom glasao za vladin plan nuklearnih ulaganja dan nakon što je vlada jedva preživjela glasanje o povjerenju u vezi s planom mirovinske reforme. Plan nuklearne obnove, čija je ključna točka planirana gradnja šest novih nuklearnih reaktora, prihvaćen je s 402 glasa za i 130 protiv. Jučer je 278 zastupnika podržalo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja koji je predvodila oporba, a nedostajalo im je samo devet glasova od 287 potrebnih za rušenje vlade.

"Nakon Senata prošlog mjeseca donji dom je večeras velikom većinom glasao za nuklearni plan (…), rezultat zajedničkog rada u borbi protiv klimatskih promjena i jamstvo našeg energetskog suvereniteta", napisala je na Twitteru francuska premijerka Elisabeth Borne.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi ponovno preuzeti inicijativu s novim reformama u nadolazećim tjednima nakon što je njegova vlada zamalo pala zbog plana mirovinske reforme. Nuklearna energija je jedno od pitanja oko kojih se njegova centristička stranka slaže s konzervativnom Republikanskom strankom, kao i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje.

Višemjesečni zastoji

"Naš cilj je učiniti Francusku državom koja ne stvara emisije ugljika i suverenom državom", na Twitteru je napisala ministrica energije Agnès Pannier-Runacher i dodala da je to prvi temelj za "ogromni projekt ponovnog pokretanja naše nuklearne industrije".

Rekla je da u procesu izgradnje novih nuklearnih elektrana administrativne procedure ne bi trebale usporavati produljenje vijeka postojećih ni izgradnju novih. "S ovim projektom pokrećemo najveću znanstvenu, industrijsku i humanističku avanturu koja je našoj zemlji poznata još od sedamdesetih", rekla je Pannier-Runacher.

Macron namjerava započeti izgradnju prvog nuklearnog reaktora sljedeće generacije EPR2 prije kraja svog drugog petogodišnjeg mandata u svibnju 2027., i to u sklopu plana vrijednog 52 milijarde eura za izgradnju šest novih reaktora.

Ovaj plan dolazi nakon što je Francuska pretrpjela višemjesečne zastoje u svojoj postojećoj "floti" od 56 reaktora, zbog čega je proizvodnja nuklearne energije pala na najnižu razinu u 30 godina. Prva generacija EPR-a koja se gradi u Flamanvilleu, u zapadnoj Francuskoj, godinama kasni, a potrošene su milijarde iz proračuna. 

Pročitajte više