Francuski premijer: Pobjeda Nacionalne fronte može dovesti do građanskog rata

Foto: Hina

FRANCUSKI premijer Manuel Valls upozorio je da bi nacija mogla kliznuti prema "civilnom ratu" ako Nacionalna fronta (FN) pobjedi u drugom krugu regionalnih izbora koji se održavaju u nedjelju.

"Postoje dvije opcije za našu zemlju," rekao je. "Jedna je opcija krajnje desnice, koja u suštini propovijeda podjelu, a ta bi podjela mogla dovesti do građanskog rata. I ima druga vizija, ona Republike i njenih vrijednosti, koje su za jedinstvo".

Nacionalna fronta je u prvom krugu izbora prošlog vikenda osvojila rekordan broj glasova, potvrđujući Marine Le Pen kao ozbiljnog kandidata za predsjedničku utrku u 2017. godini, piše Telegraph.

Rezultati prema kojima je FN osvojio više od 40 posto glasova u pojedinim regijama izazvali su pomutnju među vladajućim socijalistima i desnom centru u opoziciji.

> Francuska krajnja desnica premoćno pobijedila na pokrajinskim izborima

Valls je za francuski radio Inter rekao da je prvi krug bio glas prosvjeda koji se morao čuti, ali da su ti glasači svejedno podržali "antisemitsku, rasističku stranku koja ne voli Republiku i također vara Francuze."

Le Pen je brzo odgovorila na izjave premijera. "Socijalistička stranka završava svoju kampanju u deliriju uvreda i podrigivanja," rekla je. "Dozvolite mi da premijera podsjetim da rat koji se danas vodi protiv Francuske, vode islamistički fundamentalisti koje na bočicu hrani slaba, raskolnička Socijalistička stranka".

FN nakon prvog kruga ima izglede za osvajanje vlasti u šest regija, ali prema posljednjim anketama gubi podršku i u nedjelju bi mogao ostati s većinom u jednoj ili nijednoj. 

Pročitajte više