FRANCUSKI TISAK SUMNJIČAV I KRITIČAN PREMA NOVOJ VLADI

Francuski tisak, prepun kritike, u četvrtak je listom izražavao dvojbe u sposobnost nove vlade da odgovori na očekivanja Francuza i iznosio procjene o njezinom vrlo kratkom trajanju.

Sav tisak, bez obzira na političku sklonost, gotovo je jednodušan u ocjeni da ne očekuje "dugovječnost i uspješnost" nove vlade imenovane u srijedu navečer. "Tranzicijska vlada premijera na probnom roku", piše dnevnik lijevog usmjerenja Liberation. "Izdržati do ljeta", naglašava Monde. Gospodarski dnevnik Tribune smatra da su "Dani Jaen-Pierrea Raffarina u Matignonu (rezidenciji premijera) odbrojani".

Čak i konzervativni Figaro izražava jasnu skepsu, navodeći brojne zastupnike vladajuće većine koji su "demoralizirani", "izgubljeni" i "potreseni" ostankom Jean-Pierrea Raffarina na položaju predsjednika vlade unatoč poražavajućim rezultatima vladajuće desnice na nedjeljnim lokalnim izborima.

"Vrlo je rijetko neka vlada na samom početku djelovanja bila u tako krhkoj poziciji", stoji u uvodniku Figaroa, uz ocjenu da sljedeća "tri mjeseca nose veliki rizik".

Taj dnevnik desne provenijencije tumači "promociju" dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Dominiquea de Villepina na položaj ministra unutarnjih poslova umjesto Nicolasa Sarkozyja kao "početak rata Sarkozy-Villepin za nasljednika Jacquesa Chiraca". Imenovanje na taj položaj, smatra dnevnik, možda je i "priprema za preuzimanje položaja od Jean-Pierrea Raffarina". Jednake procjene iznosi i ljevica.

Nicolas Sarkozy, imenovan na čelo ministarstva financija, važnog ali problematičnog u doba slabijeg gospodarskog rasta, također je u središtu komentara većine tiska u kojima se ocjenjuje da ga je Chirac - kojem je Sarkozy na predsjedničkim izborima 1995. pretpostavio Edouarda Balladura - na taj položaj postavio kako bi naudio njegovim političkim izgledima.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više