Francuskinja s novim licem odlično se oporavlja, planira se transplatacija lica u Britaniji

SEDAM mjeseci nakon transplantacije lica, prve takve operacije izvedene u svijetu, stanje Francuskinje Isabelle Dinoire se poboljšava, objavili su liječnici, a na izvođenje takve operacije priprema se i jedan britanski kirurg.

Lice Isabelle Dinoire (38) unakazio je u svibnju 2005. godine njezin kućni ljubimac, pas labrador. Operacijom koja je izvedena 27. studenoga i koja je trajala 15 sati dobila je usta, nos i bradu 46-godišnje žene koja je proglašena klinički mrtvom.

Prije nego što su operirali ženu, koja potječe iz francuskog grada Valenciennes, napravljeno je opsežno savjetovanje. Ženino stanje je prošlo procjenu tri različita psihijatra. Oni i četvero nezavisnih stručnjaka složilo se da je ona sposobna nositi se sa operacijom.

Liječnici kažu da su odlični kozmetički rezultati iznenadili ne samo pacijenticu nego i cijelu medicinsku zajednicu te su opravdali odluku da se izvede radikalna operacija.

"Teško je zamisliti da bi isti stupanj uspjeha mogao biti postignut s postojećim tehnikama, a bez transplantata", kazao je facijalni kirurg Patrick Warnke.

Lice koje je nastalo nije bilo njezino, ali nije bilo ni od donatora. Lice je bilo "hibridna" mješavina oba. Kožno tkivo, mišići, krvne žile i živci su bili uzeti od donatora i pažljivo dodani na pacijentičino lice.

Nikakve kirurške komplikacije nisu se pojavile tijekom operacije, ali slabi signali odbacivanja su viđeni nakon dvadeset dana.

Tijekom operacije liječnici su otkrili da doniranom licu nedostaje ključni živac koji bi pomogao u animiranju donjeg dijela Isabellinog lica. Tjedan dana nakon transplatacije Dionire je mogla jesti i žvakati, a i govor joj se vrlo brzo popravljao. Četiri mjeseca kasnije osjećaji su se većinom vratili do ruba gornje usne.

Međutim, Isabelle ne može i dalje pomicati donju usnu ili se smijati u potpunosti, a liječnici kažu da postoji stalna opasnost odbacivanja doniranog lica. To joj se već jednom dogodilo kada je novo tkivo jako pocrvenilo ali je taj problem riješen injekcijama. No, Isabelle sada mora uzimati lijekove do kraja života kako se to ne bi ponovilo.

Liječnici su uzeli i komad kože s ruke donatora i transplantirali ga ispod jedne od Isabellinih dojki. To će im omogućiti da rade periodične biopsije i prate znakove odbacivanja bez da takav zahvat izvode na novom licu.

Britanski doktor koji se sam nadao izvođenju prve britanske transplantacije lica kaže da su dostignuća u Francuskoj utišala sve one koju su sumnjali.

Peter Butler, kirurg Royal Free bolnice u Londonu, rekao je da je bio "vrlo impresioniran" rezultatima francuskih kirurga, koji su uspješno transplatirali novo lice ženi koja je stradala od divljeg napada psa.

"Ono što me fascinira je broj kirurga u Velikoj Britaniji koju su se prije opirali tome, ali koji su sada promjenili mišljenje kada su vidjeli rezultate ove pacijentice. Francuski uspjeh je promjenio mišljenja  ljudi." - napisao je Butler u jednom online medicinskom listu

Može proći i nekoliko mjeseci prije nego Butler izabere četiri pacijenta od trideset ljudi bez nade koji su ga kontaktirali. I isto tako vjerojatno će proći šest mjeseci do godine dana prije nego on bude mogao napraviti prvu transplataciju.

Većina budućih pacijanata su muskarci i žene u srednjim dvadesetima i ranim tridesetima. Svi pate od ozbiljnih ozljeda lica, većinom zbog požara ali i zbog infekcija ili nesreće.

N.B.

Pročitajte više