Francusko-talijanski festival kulture "Talijani" u Parizu

Francuskotalijanska kulturna smotra pod nazivom "Talijani", koja će se od rujna do prosinca održati u Parizu, omogućit će upoznavanje s kazalištem, pjesništvom i filmom poluotoka, priopćio je u utorak u Rimu njezin organizator, redatelj Maurizio Scaparro.

Projekt je kruna četverogodišnjeg rada udruge "Talijansko kazalište" sa sjedištem u Parizu, dodao je Scaparro na konferenciji za tisak u palači Farnese, francuskom veleposlanstvu.

Smotra će se otvoriti 23. rujna, s predstavom "Don Giovannija", a završit će adaptacijom "Uspomena" venecijanskog pisca Carla Goldonija, preminulog u siromaštvu u Parizu 1793.

Istodobno će se u kinu Latina u četvrti Marais prikazivati talijanski filmovi s retrospektivama posvećenim Lucchinu Viscontiju, Robertu Rosselliniju i Ettoru Scoli.

Francuski veleposlanik Loic Hennekinne pozdravio je taj "lijepi projekt koji će Francuzima omogućiti da bolje upoznaju talijansku kulturu", istaknuvši njegovu važnost u času kada smo "zabrinuti zbog sukoba, kako bismo pokazali (Francuzi i Talijani) da smo međusobno bliski i da želimo surađivati".

Odnosi između Pariza i Rima zategnuli su se nakon izjava Berlusconija koji je optužio Francusku da je prijeteći vetom u iračkoj krizi UN učinila "nemoćnim".

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više