Francuzi odbacili Europski ustav

VEĆINOM od 55 posto glasova, prema rezultatima izlaznih anketa koje su objavili svi francuski elektronski mediji, Francuzi su u nedjelju na referendumu odbacili prijedlog ratifikacije Europskog ustava što će imati značajne posljedice na unutarnjoj političkoj sceni, ali i na proces integracije u Europskoj uniji.

Visoka stopa odaziva na birališta od 71,5 posto potvrdila je tako tendencije izražene kroz brojna ispitivanja javnoga mnijenja koja su davala izrazitu prednost protivnika euro-ustava.

No, iako je bilo očekivano, odbacivanje europskog ustava "imalo je učinak hladnoga tuša za sve vodeće predstavnike "ustavo-branitelja", na desnici i na ljevici, koji nisu prestali vjerovati u čudo, odnosno "iznenađenje" u posljednji čas.

Vjerojatno prva posljedica ovakvog ishoda referenduma bit će smjena premijera, što je samo pitanje dana, jer je nezadovoljstvo politikom premijera Jean-Pierrea Raffarina predstavljalo jedno od glavnih razloga odbacivanja euro-ustava.

Predsjedniku države Jacquesu Chiracu bit će teško naći kandidata oko kojega bi se mogao stvoriti konsenzus unutar parlamentarne većine jer bi imenovanje Dominique de Villepina, aktualnog ministra unutarnjih poslova, koji je zadnjih dana najčešće i spominjan kao kandidat za novog francuskog premijera, značilo "objavu rata " Nicolasu Sarkozyju, predsjedniku vladajućeg Saveza za narodni pokret, a izbor samog Sarkozyja, ako bi ovaj na to i pristao, za Chiraca bi značio "kohabitaciju " vrlo visokog rizika.

Smjena premijera, međutim, neće pomoći u stabilizaciji prilika na uzavreloj političkoj sceni, jer je takav korak trebalo ranije napraviti, još prošle godine, nakon opetovanih poraza vladajuće stranke na regionalnim i europskim izborima.

Oporbeni socijalisti ostaju oštro podijeljeni, odbacivanje europskog ustava nije samo poraz za prvog među njima, Francoisa Hollanda, nego i za ostale njihove prvake, zagovornike euro-ustava: Dominique Strauss-Kahna ili Jacka Langa, na primjer, i njihove predsjedničke ambicije za 2007. godinu. Pojedini analitičari čak predviđaju rascjep socijalista na njihovom idućem kongresu što će se održati ove jeseni.

S druge strane, veoma neujednačen pobjednički tabor protivnika ustava, od nacionalista krajnje desnice i suverenista pa preko zelenih, sve do ljevice različitih boja i intenziteta raspast će se odmah nakon objave službenih rezultata referenduma.

Europska je Unija ovakovim ishodom francuskog referenduma suočena s jednim od najtežih izazova u svojoj povijesti i predrefendumska upozorenja kako nema "alternativnog plana" ili " Plana B ", u slučaju francuskog odbijanja, izgubila su svoju propagandu svrhu i sada zvuče kao prazne "prijetnje" jer je nazamislivo da bi Bruxelles mogao poslati Francusku na "popravni ispit" ili ignorirati ovako izraženu volju naroda koji je punih pola stoljeća predvodio europsku integraciju.

Stoga, prvi pravi test novih francusko-europskih odnosa predstavljat će idući sastanak Europskoga vijeća u Bruxellesu kad će se predsjednik Chirac pojaviti s neželjenim "protuustavnim mandatom" koji mu je u nedjelju u ruke stavio sam francuski narod.

Pročitajte više