Fratru i bankarici se sudi za prodaju crkvene zemlje, nadbiskup pozvan za svjedoka

U SPLITU je danas počelo novo suđenje fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić za prodaju crkvene zemlje u Baškoj Vodi i zlouporabu tešku gotovo 10 milijuna kuna. Teren je prodan tvrtki Sunčani Bast, no novac od prodaje je fra Šime "sklonio" na sigurno, navodno da izbjegne zlouporabe, piše Dalmatinski portal.

Većina novca nije nikad pronađena, na računu Jasmine Bilonić u Partner banci nađeno je tek dva i pol milijuna kuna. Premda je račun bio pod blokadom temeljem rješenja splitskog suda, pokazalo se da se s novcem manipuliralo te da je Bilonić sa 700 tisuća kuna čak i dokapitalizirala banku. 

Zbog toga su ona i regionalni direktor banke nedavno dobili optužnicu, a na tu okolnost se danas pozvala i Nela Pedišić, braniteljica fra Šime Nimca. Bilonić se, naime, branila da je samo račun bio na njeno ime, dok je fra Šime imao karticu i PIN. Odvjetnica Pedišić smatra da su nove okolnosti oko raspolaganja računom zapravo potvrdile obranu njezinog branjenika. 

Fra Nimac i Bilonić se ne smatraju krivima

Fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić danas su kazali kako se ne smatraju krivima za djelo za koje ih tereti optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. Nimac je rekao da nema primanja i imovine i da se trenutno nalazi u samostanu u Sumartinu na Braču. Jasmina Bilonić, pak, kao konzultantica zarađuje od 20 do 30 tisuća kuna mjesečno. I ona je kazala da je bez imovine, na što je reagirala braniteljica fra Šime i preporučila sudu da pribavi podatke Lučke kapetanije Zadar o vlasništvu brodice Lucky Me. 

Joško Čeh, odvjetnik Jasmine Bilonić, podsjetio je da je brodica pod privremenom mjerom zabrane raspolaganja i da cijelo vrijeme, a proteklo je gotovo punih 9 godina od izbijanja afere, njegova klijentica sama snosi troškove održavanja plovila, poput plaćanja veza i slično. 

Odvjetnica Pedišić predložila je sucu Dinku Mešinu da pribavi tužbu Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije protiv tvrtke Sunčani Bast koja je kupila teren. Župa je tužila kako bi se utvrdila ništetnost ugovora o prodaji, a prema informacijama odvjetnice Pedišić, na Trgovačkom sudu je sklopljena nagodba po kojoj Župa zadržava vlasništvo nad 4 tisuća kvadratnih metara terena. 

Nadbiskup Marin Barišić pozvan za svjedoka

Smatra da bi se na ponovljeno suđenje trebalo pozivati bivšeg generalnog vikara nadbiskupije i franjevačkog provincijala koji su, istaknula je, u parnici na Trgovačkom sudu drugačije govorili nego na suđenju na Županijskom sudu. Drži i da bi se trebalo pozivati nadbiskupa Marina Barišića jer bi se jedino njegovim saslušanjem mogla potvrditi obrana fra Šime da je za prodaju zemlje imao suglasnost nadređenih. 

Sudac Mešin odlučio je na iduće ročište zakazano za početak studenog pozvati i vikara i provincijala, ali i nadbiskupa Barišića, koji se na prvom suđenju nije pojavio već je poručio sucu Slavku Lozini da nema nikakvih posebnih saznanja o prodaji zemlje te je zamolio da ga više ne uznemiravaju. 

Na koncu prvog suđenja, Nimac i Bilonić osuđeni su na zatvorske kazne, no Vrhovni sud ukinuo je presudu zbog bitne povrede te predmet vratio na ponovno suđenje. Nimac i Bilonić danas nisu htjeli komentirati slučaj.

Pročitajte više