Frattini na skupu Jadransko-jonske inicijative: Crna Gora i Hrvatska vuku zapadni Balkan u EU

FRANCO Frattini, ministar vanjskih poslova Italije, na skupu Savjeta ministara zemalja članica Jadransko-jonske inicijative koji se održava u Anconi u Italiji, kazao je da je prioritet ove inicijative da zemlje zapadnog Balkana što prije uđu u EU.

Naime, Crna Gora je na tom skupu preuzela od Italije jednogodišnje predsjedanje Jadransko-jonskom inicijativom. Tako je Frattini izrazio očekivanje da Crna Gora ojača suradnju sa svim članicama inicijative kako bi se što prije oformila Jadransko-jonska makroregija. "Hrvatska i Crna Gora su lokomotive koje vuku regiju zapadnog Balkana u Europsku uniju", kazao je Franco Frattini.

Milan Roćen, šef crnogorske diplomacije, izjavio je na skupu u Anconi kako "zemlje zapadnog Balkana više ne bi trebalo nazivati zemljama bivše Jugoslavije već zemljama budućim članicama EU-a", piše Pobjeda.

"Neke zemlje su napredovale više, a neke manje, ali smatramo da je 2014. godina realan rok kada možemo očekivati da će zapadni Balkan biti dio europske obitelji", rekao je Franco Frattini.

Pročitajte više