Friščić o smjeni Jurčića: Napokon znam s kim ću razgovarati

ŠEFOVI koalicije HSS-HSLS i vlasnici presudnih osam mandata jutros su bili na konzultacijama kod predsjednika Stjepana Mesića, a borci za mandat za sastavljanje vlade, SDP i HDZ, na Pantovčak dolaze popodne.

Đurđa Adlešić je nakon sastanka komentirala vijest da je SDP povukao Jurčića kao premijerskog kandidata te je kazala kako je Milanović bolji kandidat za premijera od Jurčića. Friščić pak kaže kako mu je drago što se napokon zna s kim će razgovarati, jer su to mogli činiti dosad sa pogrešnim čovjekom.

Friščić je ponovio da relativni pobjednik treba prvi dobiti šansu pregovarati s njima kao budućim partnerima. No, žuto-zelena koalicija tvrdi da se nisu izjasnili Mesiću oko svojih preferenci i složili su se s njim da treba pričekati na konačne rezultate.

Nakon Friščića i Adlešić, na sofu u Uredu predsjednika sjest će predsjednik HDSSB-a, Vladimir Šišljagić, zatim IDS-ovac Ivan Jakovčić, a zadnji u jutarnjem terminu doći će HNS, odnosno Vesna Pusić.

U Uredu predsjednika očekuju se oko 18 sati prvi čovjek HDZ-a Ivo Sanader, te šef socijaldemokrata Zoran Milanović, koji se danas odrekao premijerskog kandidata stranke Ljube Jurčića i za istu dužnost istakao sebe i tako potvrdio nagađanja. U prvom krugu službenih konzultacija i Sanader i Milanović pokušat će uvjeriti predsjednika da upravo njima pripada mandat za sastav Vlade.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić i čelnik HSU-a Silvano Hrelja predsjedničke dvore su posjetili jučer navečer, a jučer prijepodne je Mesić razgovarao s predstavnicima manjina; Furiom Radinom, Zdenkom Čuhnil, Nazifom Memedijem, Šemsom Tankovićem, Denešom Šojom i predstavnicima Srba u Hrvatskoj; Miloradom Pupavcem, Vojislavom Stanimirovićem i Ratkom Gajicom.

A.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više