"Fritzl me pokušao silovati godinu dana prije nego što je zatočio Elisabeth"

SKY ONE je ovih dana snimio intervju sa Marie Neubauer, ženom koja tvrdi kako ju je Fritzl, samo godinu dana prije nego što je zatočio Elisabeth, pokušao silovati te kako je sad razdire pomisao da ga je možda mogla zaustaviti i spriječiti Elisabethino 24-godišnje zatočeništvo. Cijeli intervju s Neubauer će biti prikazan po završetku suđenja Fritzlu, u ponedjeljak, 23. ožujka, u 21 sat.

Neubauer je ispričala kako ju je Fritzl u jesen 1983. godine presreo ispred ulaznih vrata njene kuće, dok ih je otključavala, te ju je pokušao silovati na travnjaku ispred kuće. Kaže kako je pobjegao prije nego što je njen muž uspio čuti njene vriskove i istrčati iz kuće. Policija napadača nikad nije uhitila, ali sada 65-godišnja Neubauer kaže kako nikad neće zaboraviti napadačeve "vučje oči" i kako je čim je u travnju prošle godine, prilikom uhićenja, vidjela Fritzla na televiziji i u novinama, znala da je on muškarac koji ju je napao.

"Moj pakao je trajao svega 10-ak minuta, a ta je jadna djevojka patila 24 godine"

"Što bi bilo da ga je policija tad uhitila? Što bi bilo da sam ga uspjela zadržati sve dok nije stigao moj suprug? Možda sam je mogla spasiti... O, Bože, možda sam je mogla spasiti. Moj pakao je trajao svega 10-ak minuta, a ta je jadna djevojka patila 24 godine. Čim sam vidjela njegovu fotografiju u novinama rekla sam: `To je on. To je muškarac koji me pokušao silovati`. Njegovo lice me progonio svih ovih godina. I još uvijek me progoni. Mogu se jedino nadati da će ga ovog tjedna staviti negdje gdje više nikad neće moći nauditi ni jednoj ženi", rekla je Neubauer.

Elisabeth zatočio potaknut neuspjelim pokušajem silovanja?

Neubauer je policiji prijavila pokušaj silovanja, a oni su uvjereni kako je upravo riječ o Fritzlu jer je primijenio istu metodu napada koju je koristio i 1967. godine kad je silovao medicinsku sestru, zbog čega je i odslužio devetomjesečnu zatvorsku kaznu. Policija vjeruje kako kako je tijekom narednih godina počinio još nekoliko silovanja. Jednako tako policija vjeruje kako su ga neuspjeli pokušaj silovanja Neubauer i činjenica da je zamalo uhvaćen potaknuli na to da zatoči svoju kćer kao seksualnu robinju.

Prisjećajući se napada, Neubauer je ispričala: "Bilo je oko 22.30 sati. Iz tvornice u kojoj sam radila sam kući krenula oko 22 sata. Vadila sam ključeve iz torbice i spremala ih se gurnuti u bravu kad me iznenada netko zgrabio s leđa. Bila sam prestravljena. Prije nego što sam uspjela išta reći prekrio mi je rukom usta i vukao me od ulaza te me pritom pokušavao poleći na pod".

"Jednom rukom me držao za oba zapešća, a drugom je posegnuo u džep po nož. Mislila sam da je gotovo."

"Njegove oči. Znam da svi govore o očima, ne o nosu ili ušima, ali ove oči su bile plave sa žutim mrljama sa strane. Vidjela sam ga na svjetlosti ulične svjetiljke. Oči su mu izgledale kao oči vuka. Žestoko sam se borila. Od šoka u prvi mah nisam mogla ni vrištati. Bacio me na tlo i počeo trgati odjeću s mene. Jednom rukom me držao za oba zapešća, a drugom je posegnuo u džep po nož. Mislila sam da je gotovo. I onda se iznenada, hvala Bogu, moj suprug pojavio na ulaznim vratima. Napadač me pogledao, a potom se dao u bijeg na biciklu. Iduće jutro sam otišla na policiju, ali nikad nikoga nisu uhvatili. Samo su mi rekli da ubuduće budem pažljivija", rekla je Neubauer.

"Jako patim. Sad sam u potpunosti shrvana jer mučim samu sebe mislima da sam možda mogla spasiti tu jadnu djevojku i djecu koju joj je napravio", dodala je Neubauer.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više