hrvatska

Frka-Petešić dobio državni stan jer se prijavio na Dugom otoku. Tamo ga ne viđaju

Foto: Tomislav Miletic/ PIXSELL

DRŽAVA je u rekordnom roku obnovila u potresu oštećen stan Zvonimiru Frka-Petešiću, predstojniku ureda premijera.

>>Frka-Petešić: Da mi država nije obnovila stan, kasnila bi obnova cijele zgrade

 

Uglavnom, jučer je Frka-Petešić sazvao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da bi kasnila obnova cijele zgrade da mu država nije obnovila stan, ali ima tu još nešto zanimljivo. 

Odakle mu pravo na stan?

Naime, radi se o državnom stanu veličine 96 metara kvadratnih u Jurišićevoj ulici. Odakle Frka-Petešiću, inače rođenom u Francuskoj, koji se u Zagreb preselio 2011. godine, pravo na stan? On pravo na njega ima kao dužnosnik koji nema prebivalište u Zagrebu. I taj kriterij on zadovoljava.

Naime, u imovinskoj kartici mu stoji kako je prijavljen u Općini Sali na Dugom otoku. Formalnost je tako on ispunio.

Iako treba reći da, prema Zakonu o prebivalištu, "prebivalište jest mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih uz životne interese".

Saljaninu žao što Frka-Petešića češće ne sreće

Globus je 2017. objavio portret novog šefa kabineta premijera, gdje se ne navodi kako se on nastanio na Dugom otoku, gdje se nalazi ova općina. Pisao je o istome i Zadarski.hr. U tom napisu navodi se kako je "Saljanin postao novi šef ureda premijera", no o njemu se ne piše kao o stanovniku Dugog otoka. Novinar je i razgovarao sa Saljaninom koji mu je rekao da Frka-Petešića ne viđa više često u mjestu rođenja njegovih roditelja.

Pisali smo vladi i Uredu Frka-Petešića.

Pitali smo kad je Zvonimir Frka-Petešić Općinu Sali prijavio kao svoje mjesto prebivališta, zamolivši i dokaz kojim se odgovor može potkrijepiti. Zamolili smo i da nam se dostavi odgovor na kojem je mjestu prebivališta Frka-Petešić bio prijavljen prije nego što se prijavio u Općini Sali.

Zanimalo nas je i kad je Frka-Petešić živio u Salima, do kada je tamo živio te kod koga je u ovom mjestu prijavljen, ali i kada je dobio državni stan na korištenje. Odgovore vlade ili samog Frka-Petešića objavit ćemo kad i ako nam odgovore.

Otkud pravo baš na stan od preko 90 kvadrata?

Međutim, ima tu još nešto zanimljivo. Kako je moguće da predstojnik vlade dobije stan od 96 metara kvadratnih u Jurišićevoj ulici?

Prema Uredbi o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba, Frka-Petešić pripada drugoj skupini.

U prvoj skupini su, primjerice, između ostalih, predsjednik RH, predsjednik sabora, predsjednik ustavnog suda, predsjednik vlade, kao i ministri. U drugoj skupini su npr. predsjednici stranačkih klubova u saboru, suci Vrhovnog i Ustavnog suda, ali i predstojnik Ureda predsjednika vlade Republike Hrvatske.

Dužnosnik iz II. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam, što je početni kriterij za određivanje površine stana za službene potrebe, ima pravo na dvosoban stan ili stan površine od 40 metara kvadratnih do 60 metara kvadratnih.

Recimo, ministar obrane Mario Banožić dobio je stan od 92 metra kvadratna, za što je bilo objašnjenje da ima troje djece, a ujedno spada u prvu skupinu prema navedenoj Uredbi. 

Prazna mu imovinska kartica

Prema kojem kriteriju onda Frka-Petešić ima pravo na veći stan od osobe koja ima viši red prema Uredbi, a ujedno i veći broj djece? I ta pitanja postavili smo Frka-Petešiću i vladi te i na njih čekamo odgovor.

Inače, recimo i da Frka-Petešić u svojoj imovinskoj kartici nema niša, ali doslovno ništa upisano. Ni nekretnine ni ušteđevinu. Kako je to moguće nakon dvadesetak godina rada u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te nekoliko ambasadorskih mandata?

Pročitajte više