Frontex potpisuje novi sporazum sa Srbijom

Ilustracija: Profimedia

Vijeće Europske unije odlučilo je potpisati sporazum sa Srbijom o operativnim aktivnostima s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex), koji će zamijeniti statusni sporazum koji je sada na snazi.

Sporazum će omogućiti organiziranje zajedničkih operacija Frontexa i srbijanske granične službe, raspoređivanje Frontexovih timova za upravljanje granicama u Srbiji. Također će omogućiti Frontexu da pomaže Srbiji u upravljanju migracijskim tokovima, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala.

Novi sporazum će zamijeniti sadašnji statusni sporazum između Srbije i EU-a, koji je zasnovan na staroj uredbi o Frontexu i koji je dopuštao zajedničke operacije samo na granicama Srbije s Europskom unijom.

Prema novoj uredbi iz 2019. Frontex može pomagati zemljama s kojima zaključi sporazum na cijelom njihovom teritoriju i može imati izvršne ovlasti, kao što su granične provjere i registracija osoba.

Frontex danas ima zaključene sporazume o suradnji u upravljanju granicama s Moldavijom,  Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom. Nakon potpisivanja sporazum mora proći ratifikaciju u Srbiji i u Europskoj uniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.