Fuchs: Ovakav prosvjed nije uobičajen

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je danas da nije uobičajeno da se prosvjeduje bez da se zna protiv čega se prosvjeduje, komentirajući prosvjed Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda za "pravedne koeficijente i društveni položaj znanosti i obrazovanja".

Fuchsu sporan trenutak prosvjeda

Prosvjed je najavljen za 11 sati, a ministru je sporno da se prosvjed događa dok je uredba praktički u završnoj fazi.

"Bilo je vrlo jasno rečeno do kojeg ćemo datuma prikupljati sve komentare, sugestije, prijedloge, a nakon toga ćemo ih obraditi i ići s njima van. Prosvjedovati, a da ne znate, u konkretnom slučaju, do kraja protiv čega prosvjedujete je nešto što baš nije uobičajeno", rekao je Fuchs u izjavi medijima u Saboru. 

Ministar je naveo da prikupljaju prijedloge različitih sindikata kako bi vidjeli što je moguće prihvatiti, gdje su eventualno pogriješili, ali i koji su to zahtjevi koji su "izvan konteksta mogućeg".

Kaže da su primili konkretne sugestije nekih sindikata, ali i neke komentare na ukupni postupak donošenja koeficijenata, no bez ikakvih jasnih poruka. 

"Neće biti štrajka kada se izađe s konkretnim iznosima plaća"

Na pitanje hoće li ići koeficijent preko 2.0 za nastavnike, ministar se nije jasno izjasnio, već je rekao da su to "ozbiljno uzeli u obzir i onda će vidjeti kada bude predstavljena konačna lista koeficijenata". 

Upitan jesu li spremni na ustupke, Fuchs je napomenuo da ovo nije postupak sindikalnog pregovaranja. "Ovdje ne razgovaramo o kolektivnim granskim ugovorima gdje netko traži nešto, drugi onda popušta pa se nađu u sredini i slično. Radi  se o tome da je to jedno ogromno jednokratno povećanje", poručio je ministar.

Fuchs je također izrazio uvjerenje da se štrajk neće dogoditi kada se izađe s konkretnim iznosima plaća koje će biti nakon donošenje uredbe jer za to neće biti razloga ni osnove kada se govori o sustavu obrazovanja. U kontekstu prosvjeda i najave štrajkova uoči izbora, Fuchs je izrazio uvjerenje da će glasači prepoznati ono što je bitno od onoga što nije.

Odgovarajući na pitanja o datumu parlamentarnih izbora i bi li trebali biti u svibnju, ministar je istaknuo da će biti kako je premijer rekao - ili u drugom ili trećem kvartalu.

Pročitajte više