G20: Palestinsko-izraelski sukob treba završiti s dvije države

Ministri vanjskih poslova skupine G20 koji su se sastali u Brazilu jedinstvenog su mišljenja da je potrebno rješenje o dvije države kao jedini put mira u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je šef vanjskih poslova Europske unije Josep Borrell. "Svatko ovdje, svatko. Nisam čuo da je itko protiv toga. Postoji snažan zahtjev za rješenjem o dvije države", rekao je novinarima. "To je konsenzus među nama", dodao je.

Drugi delegati su se složili s Borrellovim pogledom te su rekli da je svaki govornik koji je govorio o ratu u Gazi pozvao na rješenje o dvije države. "Postoji zajednički nazivnik: neće biti mira, neće biti održive sigurnosti za Izrael sve dok Palestinci ne dobiju jasnu političku perspektivu da izgrade svoju vlastitu državu", rekao je Borrell, EU ministar vanjskih poslova.

Netanyahu odbacuje uspostavljanje palestinske države

Rekao je da se kriza u Gazi prelijeva i na Zapadnu obalu, koja "apsolutno kipti" od "napada izraelskih doseljenika na palestinske civile." Borrell je rekao da je zatražio od zemlje domaćina Brazila da "objasni svijetu da je svatko tko prisustvuje G20 skupu za ovo rješenje." "Moramo mobilizirati naš politički kapacitet da zagovaramo da se ovo rješenje primijeni. Inače su to samo lijepe želje", rekao je.

Borrell je rekao da očekuje da će arapske nacije predložiti mirovno rješenje za Gazu u nadolazećim danima. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova desničarska koalicijska vlada uvelike odbacuje uspostavljanje palestinske države unatoč tome što glavni izraelski saveznik SAD i dalje ima stav da je rješenje o dvije države jedini održivi način da u regiji dođe do dugoročnog mira.

Što se tiče Ukrajine, Borrell je rekao da nema znakova da bi Rusija prihvatila prekid vatre. "Putin želi nastaviti rat", rekao je. Zapadni ministri vanjskih poslova sa sastanka G20 u Brazilu u srijedu su napali Rusiju zbog invazije Ukrajine dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov slušao, rekli su diplomati.

Pročitajte više