G7 ima novi plan za pomoć Ukrajini

Foto: EPA

Skupina G7 ispitat će mogućnosti korištenja budućeg prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, rekli su danas ministri financija skupine G7, prema nacrtu zajedničke izjave koju je vidio Reuters. G7 je zamrznuo oko 300 milijardi dolara ruske imovine nedugo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

"Napredujemo u našim raspravama o potencijalnim putevima kako bismo došli do izvanrednih profita koji proizlaze iz blokirane ruske državne imovine u korist Ukrajine", stoji u nacrtu izjave. Neće biti značajnijih promjena prije konačne verzije koja će biti objavljena kasnije danas, rekao je Reutersov izvor iz G7.

Ministrima G7 će se pridružiti ukrajinski ministar financija Serhij Marčenko. Ministri financija i guverneri središnjih banki, koji razgovaraju u Stresi, na sjeveru Italije, imaju za cilj predstaviti opcije o financiranju Ukrajine koje će razmatrati čelnici zemalja G7.

Razgovarat će se i o Kini

Oni će razmotriti to pitanje na summitu sredinom lipnja, navodi se u izjavi. "U skladu s našim pravnim sustavima, ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostat će blokirana dok Rusija ne plati štetu koju je prouzročila Ukrajini", stoji u izjavi.

Rastuća snaga Kine po pitanju izvoza i ono što ministri G7 nazivaju njezinim industrijskim "prekomjernim kapacitetom" druga su ključna tema dvodnevnog okupljanja u sjevernotalijanskom gradu Stresi. "Izražavamo zabrinutost zbog kineske sveobuhvatne upotrebe netržišnih politika i praksi koje potkopavaju naše radnike, industrije i ekonomsku otpornost", stoji u priopćenju.

"Nastavit ćemo pratiti potencijalne negativne učinke prekomjernog kapaciteta i razmotrit ćemo poduzimanje koraka kako bismo osigurali jednake uvjete za sve, u skladu s načelima Svjetske trgovinske organizacije (WTO)", dodaje se.

Pročitajte više