Gadafijeva avijacija uništila naftni terminal u Ras Lanufu!



ZRAČNE snage Moamera Gadafija više uopće ne gledaju po kome ili po čemu pucaju. Tijekom sukoba s pobunjenicima članovi libijske avijacije koji su i dalje odani diktatoru Gadafiju pogodili su naftni terminal Es Sider kraj luke Ras Lanuf, nad kojom pobunjenici pokušavaju preuzeti kontrolu.

Nakon što su počeli gorjeti i naftni terminali, što je direktan udar na granu na kojoj počiva libijsko gospodarstvo, postalo je sasvim jasno da Gadafi neće prezati ni od čega kako bi ostao na vlasti. "Bombardirali su nas sasvim nasumično", kazao je za Reuters jedan od pobunjenika koji je prisustvovao sukobima. Ogorčeni pobunjenici sve češće šalju zapadnim zemljama apel da nad Libijom proglase zonu zabrane letenja, kakvu su svojevremeno održavali u Iraku.

"Zašto je Gadafi njihov ljubimac, a Sadam Husein to nije bio", zapitao se jedan od pobunjenika iz Ras Lanufa. Pobunjenici su, kako javlja AFP, uglavnom naoružani popularnim kalašnjikovima AK-47, iako neki raspolažu i težim naoružanjem poput raketnih bacača i protuzračnog oružja. No, mnogi se pobunjenici Gadafijevoj vojsci suprotstavljaju sasvim goloruki.

Pročitajte više