Gašenje analognih TV odašiljača u Velikoj Britaniji

VELIKA Britanija započela je s gašenjem analognih TV odašiljača, a proces digitalizacije televizijskog prijema trebao bi biti završen do kraja 2012. godine. Prvi od gradova u Velikoj Britaniji koji je u potpunosti prešao na digitalni prijem bio je Whiteheaven koji je počeo s emitiranjem 20 digitalnih TV kanala i 10 radio postaja.

Analogni signali kanala BBC bili su prvi ugašeni još prošlog mjeseca, a danas su na red počeli dolaziti i ostali kanali. Ford Ennals, direktor službe za digitalizaciju, kazao je: "Ovo je velik dan za ovo područje i za televiziju općenito u Velikoj Britaniji.".

Ponuđena je i pomoć stanovnicima koji se ne snalaze u novoj tehnologiji, od 9.000 stanovnika, pomoć je zatražilo njih 2.500.

Skora digitalizacija očekuje i Hrvatsku, a prvo će se provesti u Istri, a postavljanje digitalnih repetitora u završnoj je fazi. Država je televizijskim pretplatnicima u Istri već počela dijeliti bonove u vrijednosti od 200 kn koji bi im trebali poslužiti kao subvencija za kupnju digitalnih (DVB T) prijemnika.

Digitalni signal se trenutno emitira s nekoliko odašiljača, a najmanja je pokrivenost u Slavoniji čija se pokrivenost planira povećati do kraja godine. Potpuni se prelazak Hrvatske na DVB T emitiranje očekuje kao i u Velikoj Britaniji, do 2012.

V.M.

Pročitajte više