Gay još nije ok: Studija pokazala da su u EU homoseksualci i dalje diskriminirani

HOMOSEKSUALCI, biseksualci i transseksualci u Europi se suočavaju sa širokim "šikaniranjem", zlostavljanjem i diskriminacijom, kaže izvješće Europske unije koje je objavljeno u utorak.

Šikaniranje i diskriminacija se događa u svim područjima socijalnog života, od školovanja to traženja posla i zdravstva, tvrde u europskoj Agenciji za temeljna ljudska prava. Njezin direktor Morten Kjaerum rekao je kako se homoseksualci suočavaju sa stalnim napadima motiviranima seksualnom orijentacijom, unatoč zajamčenoj jednakosti u zemljama EU, pišu svjetski mediji.

Malo homofobičnih ispada se zaista i prijavi policiji

"Gay Pride" je bio ometan u Bugarskoj, Estoniji, Latviji, Poljskoj i Rumunjskoj dok su politički i religijski vođe u Italiji, Mađarskoj, Malti, Bugarskoj i Češkoj odbili pozive za poboljšavanjem prava homoseksualaca.

Kjaerum tvrdi i kako se vrlo malo slučajeva napada, slučajeva govora mržnje sa strane javnih osoba i verbalnih napada na homoseksualce prijavljuje policiji. U izvješću stoji kako homofobično ponašanje najčešće ispoljavaju mladi ljudi i grupe. Direktor Agencije za temeljna ljudska prava  zatražio je od članica Europske unije da poboljšaju zakonske odredbe koje se odnose na jednakost i da se jače bore protiv zločina iz mržnje.

I.Kri.
Foto: Ilustracija (Telegraph)

Pročitajte više