Srbija dobiva gay premijerku

Foto: Pixsell/Srđan Ilić

ANA Brnabić, aktualna ministrica državne uprave i lokalne samouprave koja je široj javnosti poznata kao prva srpska ministrica koja je javno priznala da je gay, izabrana je za mandatarku vlade Srbije.

>> FOTO, VIDEO Ona je gay, djed i baka ostavili su joj kuću na Krku i nova je srpska premijerka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Anu Brnabić kao mandatarku za sastav nove vlade Srbije, javlja Telegraf.



Vučić o izboru Brnabić


"Donošenje ove odluke nije bilo lako. Ovo nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugoga, već ideja da se pronađe najbolje rješenje. Budući premijer mora osigurati daljnje jačanje ugleda zemlje i daljnje reforme. Važno je u narednom periodu pridonijeti jačanju ugleda Srbije. Srbija mora svoju sliku još više popraviti, a svoju nezavisnost i suverenost ne mora nikome dokazivati", rekao je Vučić.

Precizirao je da će se Ana Brnabić baviti pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić, koji uživa njegovo ogromno povjerenje, voditi politički dio.

Poručio je da je vrlo važno pokušati razmišljati o rezultatima, a ne da nikada ništa ne valja i nije dobro, već kakvi će rezultati ostati na semaforu iza njih.

"Voljeli mene ili ne, činjenica je da 15. lipnja imate 20 milijardi suficita sa svim plaćenim katama, a da nismo podigli novac od EPS i Telekoma, što su najveće jednokratne uplate. To sve govori o značajnim rezultatima i to je dobra osnova za podizanje plaća", rekao je.

Komentirajući napade u medijima, Vučić  je rekao da građani jasno mogu vidjeti iz svih napada po novinama na njega osobno koliko su besmislene sve priče o nekakvoj autokraciji ili o nečemu tome sličnom. Napadi na njega, kako je istaknuo, čak su  dobar pokazatelj i da sve priče o diktaturi padaju u vodu, jer je u ovoj zemlji dopušteno i ono što ni u jednoj drugoj nije.

Prva izjava Ane Brnabić


"Želim zahvaliti predsjedniku na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme s nesmanjenom posvećenošću i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i s ljubavlju. Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, kao i obveza prema građanima koji očekuju osjetiti rezultate rada vlade kroz bolju kvalitetu života, izjavila je Brnabić za "Blic". Opširnije...

Slijedi glasanje za premijerku


Nakon što je objavljeno ime novog mandatara, kako je najavljeno, uslijedit će procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, odnosno bit će održana sjednica na kojoj će nova mandatarka predstaviti članove svog kabineta i podnijeti izvještaj u kojemu će iznijeti ciljeve i program vlade.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika, javlja Telegraf. Nakon izbora predsjednik vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima, čime počinje teći njihov četverogodišnji mandat.

Vučić je hvalio


Vučić je još prošlog ljeta hvalio Brnabić: "Ana Brnabić, koja će biti ministrica državne uprave i lokalne samouprave, pripadnica je gay populacije. Ona to ne skriva i s ponosom ističe. Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: "Predsjedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada govoriti...", a ja sam odgovorio: "Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vrijedna", govorio je Vučić u kolovozu prošle godine.
"
Baš me briga, to je njeno pravo, mene zanima njen rezultat. Ako mi možete izvući nešto loše iz njene biografije, u njoj nema mrlja, to je žena koja je mnogo učinila za sve nas i veoma se radujem našem zajedničkom radu. Ona ima izvanrednu energiju, a mene samo zanima što će biti njen rezultat u teškom poslu koji je pred njom", rekao je Vučić tada.

Podrijetlom s Krka

Brnabić, podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pozornost u regiji i svijetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Njezinu imenovanju za predsjednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke.

Brnabić je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994., a na sveučilištu Northwood u Michiganu završila je 1998. studij poslovne administracije, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Sveučilišta Hull u Engleskoj, navodi se u njezinom službenom životopisu.

Povratak u Srbiju

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konzultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013. i kao njezina direktorica.

Nova vlada do 23. lipnja

Objašnjavajući svoju odluku, Vučić je rekao kako je uvjeren da će Brnabić "pridonijeti jačanju ugleda Srbije i na Zapadu i na Istoku, u eurointegracijama, odnosima s Ruskom Federacijom, Kinom, s arapskim zemljama, ali i svim drugim državama u svijetu i regiji".

"Srbija mora još više popraviti sliku o sebi, a svoju neovisnost i svoju suverenost ne treba nikome dokazivati, ali mislim da Srbija zaslužuje još bolje mjesto u svijetu", rekao je Vučić.

On je najavio da vladu Srbije "očekuje jačanje odgovornosti da bi se sačuvala disciplina u trošenju novca, kako bi reforme donijele rezultata, a građani boljitak osjetili kroz povećanje plaća u javnom sektoru i kroz povećanje mirovina".

Budući šef vlade, kako je naglasio Vučić, mora pridonijeti daljnjem smanjenju nezaposlenosti, jer je već s 25 posto pala na između 13,5 i 15 posto, a cilj je nezaposlenost spustiti ispod 10 posto.

Nova vlada bi trebala biti formirana prije 23. lipnja, za kada je zakazana ceremonija inauguracije Aleksandra Vučića za srbijanskog predsjednika.

Pročitajte više