Gaženje Ustava: Ministarstvo prijeti policijom učenicima koji pišu blogove

PRIMORČEVO Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najnovijom je najavom akcije suzbijanja nepoćudnih učeničkih blogova još jednom potvrdilo da o internetu, blago rečeno, nema ni najmanjeg pojma.

Naime, nakon što je jedna učenica zagrebačke 18. gimnazije dobila ukor pred isključenje zbog pisanja bloga u kojem je iznosila opaske o svojim profesorima koja se nisu svidjela čelnim ljudima škole, Ministarstvo znanosti je preko državnog tajnika za srednje obrazovanje Želimira Janjića zaprijetilo učenicima-blogerima podizanjem, ni manje ni više nego kaznene prijave.

"Sadržaji bloga mogu biti brisani ukoliko se pošalje poruka sistem-administratoru, a ako je to drastičnijeg oblika onda se može prijaviti i policiji. Policija će od sistem-administratora tražiti adresu, uspostaviti kontakt s T-comom, dobiti podatke i može dati prijedlog za podizanje kaznene prijave." - lupio je Janjić i ostao živ.

Nije nam poznato smatraju li u Ministarstvu da je T-Com jedini pružatelj internet usluga u Hrvatskoj ili se pak radi o najobičnijoj reklami, ali Janjićeva izjava pokazuje da prvi čovjek Ministarstva zadužen za srednjoškolstvo obrazovanje o internetu zna vrlo malo ili ništa. Usput, Index je pojam bloga detaljno objasnio u članku objavljenom prije nešto više od tri godine, pa toplo preporučamo Janjiću da ga pročita.

Da je Janjiću netko objasnio da postoji bezbroj blog servisa smještenih na serverima širom svijeta, čiji sistem-administratori će se samo slatko nasmijati kad vide zahtjev za brisanjem sadržaja bloga nekog učenika iz Hrvatske, možda bi se suzdržao od veleumnih izjava.

Nadalje, fascinantno je da nitko iz Ministarstva nije reagirao na članak kolege Jadrijevića iz Slobodne Dalmacije, koji se opširno raspisao o blogovima u kojima hrvatski učenici pozivaju na ubojstva Srba i veličaju fašističke ideologije zabranjene zakonom u RH, ali čim se netko od učenika drznuo iskoristiti svoje Ustavom zajamčeno pravo o slobodi govora, pritom okrznuvši svete krave prosvjete, svoje profesore, Primorčevi jurišnici zaprijetili su djeci policijom.

No, najveći "biser" u nemušto pripremljenom prilogu HTV-a o "problematici internetskih dnevnika" djelo je Alme Brandić, socijalne pedagoginje iz zagrebačke osnovne škole Petar Zrinski, u kojoj su dvije učenice dobile ukor pred isključenje zbog "uvreda na račun svojih nastavnika i drugih učenika" iznešenih u blogovima.

"Cilj nije bila samo pedagoška mjera, cilj je bilo da dijete uvidi pogrešku, da zna da je pogreška u pisanju dnevnika na javnim stranicama koje su dostupne svima." - pojasnila je Brandić u najboljoj maniri Josepha Goebbelsa, nacističkog ministra propagande.

Hoće li dežurni cenzori i gazitelji Ustava RH ikad shvatiti da je internet jedini medij kojeg se ne može kontrolirati?

Možda i hoće, onog lijepog dana kad iz Banskih dvora isele ljudi za koje su "web stranice zastarjela tehnologija", odnosno kad HTV prestane davati medijski prostor genijalcima čija znanja o računalima potiču iz vremena bušenih kartica.

Pročitajte više