Gdje je zapela obnova na Baniji? Državni tajnik: Radovi skuplji za 60 € po kvadratu

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

GORDAN HANŽEK, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, govorio je za N1 o obnovi kuća na Baniji. Upitan je gdje je zapela obnova.

"Kao što je rekao potpredsjednik vlade Tomo Medved, 53 kuće danas gradimo i to su zamjenske obiteljske kuće. Tvrtka koja radi na kući gospodina Kucka izvodi radove na 15 lokacija istovremeno. Potpisali su ugovor po javnoj nabavi prema kojem će izgraditi 30 kuća u godinu dana, s optimalnim rokom izgradnje jedne kuće u četiri mjeseca. Držimo se zakona i ugovora, a izvoditelj je toga svjestan. Do kraja 6. mjeseca bi ta kuća morala biti gotova", rekao je Hanžek za N1 referirajući se na prilog o slučaju gospodina Kucka s Banije.

Hanžek je najavio da bi do kraja kolovoza trebali započeti radovi na oko 200 kuća. Kaže da do kraja ljeta misle završiti postupak javne nabave za 500 kuća i uvoditi izvođače radova u posao. "One kuće gdje se tipska kuća ne može graditi, već sada smo pokucali vrata na tri kuće i krenuli u pojedinačna projektiranja", kaže.

"Cijena radova porasla je oko 60 eura po kvadratu"

Hanžek je govorio o čimbenicima koji utječu na obnovu pa rekao da su na to utjecaj imali rat u Ukrajini, poremećaj na tržištu plastike, aluminija, čelika i opća gospodarska nesigurnost. Dodaje da su radovi poskupjeli i zbog manjka radne snage. 

"Program mjera rađen je daleko prije i generirao je cijene prije godinu dana. Svjesni smo svi povećanja cijena i primjenom tih cijena ne stimuliraju se ljudi koji su spremni za samoobnovu. Što se nas tiče u Središnjem državnom uredu, mi provodimo sve postupke obnove postupcima javne nabave i nismo ograničeni tim cijenama, nego stvarnima na tržištu. Cijena je porasla za nekakvih 60 eura po kvadratu", govori Hanžek.

Trebat će obnoviti oko 15.000 stambenih objekata

Državni tajnik kaže da su zaprimili 1100 zahtjeva za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća i 5500 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu. Navodi da je doneseno 697 odluka za konstrukcijsku obnovu i 156 odluka za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća. 

Ukupno je zaprimljeno 8400 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, a Hanžek očekuje da bi cijela nekonstrukcijska obnova trebala biti gotova do listopada. 

"Velik je broj kuća, imat ćemo zahvate na 13.000 do 15.000 stambenih objekata. To je višegodišnji proces. Naravno da je svakom stradalniku svaki dan u kontejnerskom naselju dugačak, ali zato je i počela obnova i višestambenih zgrada", rekao je Hanžek za N1.

 

Pročitajte više