Gdje se izgubio: Sud u Makarskoj ne može pronaći Franu Mitrovića

NAŽALOST, nema pomaka na suđenju u slučaju Osejava, koje se u Makarskoj vodi zbog pet milijuna DEM namijenjenih izgradnji marine. Novac su optuženici prije 20 godina podijelili po hotelskim kućama. Nikad nije vraćen. Optuženi su Augustin Alač, u svoje doba direktor Osejave, Hrvoje Urlić, bivši direktor Hotela Makarska te Ante Šimić, nekad šef privredno računskog sektora Mornara. Osejava je osnovana 1990. godine radi izgradnje marine.

Novac je s računa nestao 1991. godine. Alač je sklopio ugovore o posudbi novca koji nije vraćen pa je nastupila šteta od 16 milijuna kuna, a potraživanja se nisu mogla naplatiti zbog zastare. To je, inače, tek dio optužnice koja ima nekoliko točaka.

Svjedoke koji izbjegavaju sud najbolje opaliti po novčaniku

Sutkinja Miroslava Lipanović izdvojila je čak tri dana za ispitivanje svjedoka. No, nije imala sreće, jer joj se nitko nije pojavio. Neki su se opravdali, neki nisu pa su kažnjeni sa po 1.500 kuna kazne. Sutkinja Lipanović preferira novčano kažnjavanje, jer je iskustvo pokazalo da je to najbolja mjera za svjedoke koji izbjegavaju dolazak na sud. Kad ih se opali po novčaniku, sami dođu.

Veljko Barbieri, bivši šef ACI-ja, koji je osigurao sredstva za gradnju marine, opravdao se teškim zdravstvenim stanjem. Sutkinji se ispričao kako mu je put od Opatije predug. Ipak, inzistirat će se na njegovom neposrednom ispitivanju pa će Barbieri opet dobiti poziv za svjedočenje. O nestanku love napisao je čak i knjigu.

Gdje je Mitrović, zadnji put ga je Index snimio na balkonu stana na Mejama?!

Ne zna se gdje je nestao Frane Mitrović, kojem poziv nije uručen. Bivši dekan Pomorskog fakulteta nedavno je konačno nepravomoćno osuđen za peglanje kartice Jadroplova, a u Makarskoj bi trebao iznijeti svoja saznanja o kretanju novca. Mitrović je početkom 90-ih bio direktor Splitske banke i zasigurno bi svašta otkrio, samo kada bi bila poznata adresa na koju će zaprimiti sudski poziv. Index ga je zadnji put, ali jedva, uslikao na balkonu stana na Mejama. Valjda je još uvijek tamo...

Pročitajte više