KARTA Gdje se nalazi i koliko točno ima nuklearnog oružja na svijetu?

Screenshot: Bulletin of the Atomic Scientists
 
SJEVERNA Koreja mogla bi imati čak tri puta više nuklearnog oružja nego što su stručnjaci dosad procjenjivali, piše Washington Post.
 
Obrambena obavještajna agencija SAD-a (DIA) objavila je u srpnju izvješće u kojem navodi da "sjevernokorejski vođa Kim Jong-un trenutno kontrolira oko 60 komada nuklearnog oružja". Ovo je znatno veći broj od procjene Stockholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI), koji tvrdi da se radi o 10 do 20 komada.
 
Znanstveni časopis Bulletin of the Atomic Scientists objavio je kartu svijeta koja prikazuje u kojim državama se nalazi nuklearno oružje te procjenu broja komada oružja u svakoj od njih. Ukupno ih ima 14 995.
 
 
Prema karti, Sjeverna Koreja ima najmanje nuklearnog oružja od navedenih devet država. Najveći broj se nalazi u Rusiji, 7000, a slijedi SAD sa 6800 komada.
 
U Francuskoj se nalazi 300 komada nuklearnog oružja, a u Kini 270. Nakon nje je Velika Britanija s 215, zatim Pakistan sa 140 te Indija sa 130 komada. Izrael ima 80 komada, a za Sjevernu Koreju se procjenjuje da ih ima od 30 do 60.
 
Vijest je objavljena usred najvećih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, koja je na prijetnje Donalda Trumpa odgovorila da planira ispaliti rakete na američki teritorij Guam. Trumpove riječi 
država je nazvala "gomilom gluposti" te izjavila da na "osobe bez razuma poput Trumpa može djelovati samo upotreba apsolutne sile". 

Pročitajte više