Krajnji desničar koji je dobio izbore u Nizozemskoj: I manjinska vlada je opcija

Foto: EPA

Nizozemski političar Geert Wilders rekao je danas da je formiranje manjinske vlade s njim kao premijerom jedna od mogućnosti, nakon prošlotjednih izbora, na kojima je njegova Slobodarska stranka (PVV) osvojila najviše mjesta.

Obraćajući se novinarima nakon svog prvog sastanka s posrednikom imenovanim za vođenje početne faze, kako se očekuje, dugotrajnih koalicijskih pregovora, Wilders je rekao da će biti "snažan, ali razuman" u razgovorima s potencijalnim partnerima.

Stranka premijera na odlasku odbila Wildersa

Mogućnost manjinske vlade pojavila se nedugo nakon izbora, kada je konzervativna stranka VVD premijera na odlasku Marka Ruttea - koja dijeli mnoga Wildersova protuimigracijska stajališta - rekla da se neće pridružiti vladi pod Wildersovim vodstvom, ali nije isključila mogućnost da ponudi vanjsku podršku.

Wilders, čija je stranka osvojila oko 24 posto glasova, morat će surađivati s najmanje dvije umjerenije stranke kako bi formirao koaliciju.

"Logična, prava kombinacija"

Naveo je kako je posredniku rekao da preferira suradnju s VVD-om, Strankom "Novoga društvenog ugovora" desnog centra (NSC) i konzervativnim Pokretom poljoprivrednika-građana (BBB), koji bi zajedno imali solidnu većinu u oba doma nizozemskog parlamenta.

To je "logična, prava kombinacija", rekao je Wilders, dodavši da je najvažnije da su strane pristale na razgovore o tome kako bi mogle surađivati. Čelnik NSC-a Pieter Omtzigt signalizirao je da bi rad s Wildersom bio težak jer elementi platforme PVV-a krše nizozemska ustavna jamstva o slobodi vjeroispovijesti.

Wilders je danas ponovio da je spreman na kompromis u nekim točkama. Posrednik će se kasnije danas sastati sa stranačkim čelnicima NSC-a i VVD-a.

Pročitajte više