Gej par kojem je odbijeno udomljavanje djeteta: "Mi smo država puna licemjerja"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZAGREBAČKI Centar za socijalnu skrb odbio je zahtjev životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljavanje djeteta usprkos presudi Upravnog suda koja im to dopušta.

Par je najavio kaznenu prijavu protiv Tatjane Brozić Perić, ravnateljice Centra koja odbija provesti odluku suda.

Šegota i Kožić sinoć su gostovali u RTL Direktu gdje su objasnili o čemu se radi. Da nisu životni partneri, nego naprimjer samci, mogli bi bez problema udomiti dijete.

"To je najveći paradoks. Da sam sam došao, ne bi me se propitivalo, bili bi presretni u Centru, imam najbolje godine, živim u urbanoj sredini, visoko sam obrazovan, situiran... Upadam u idealan prozor udomitelja", rekao je Šegota.

"Malo tko će ići na štetu djeteta"

Prerano su počeli slaviti.

"Prije nekoliko dana došlo je rješenje Centra za socijalnu skrb u kojem ravnateljica tvrdi da ne priznaje odluku Suda, da ju ne želi provesti. Danas smo saznali da je to kazneno djelo i sutra ide prijava za kazneno djelo protiv iste", kazao je Kožić.

Par će se žaliti Ministarstvu obitelji i sigurni su da ono neće ponoviti odluku Centra.

"Dugo čekamo, nadamo se da će, čim podnesemo žalbu, Ministarstvo promptno reagirati u skladu sa zakonima i odlukom Upravnog suda", rekao je Šegota.

Bili bi prvi gej par koji je udomio dijete, no u Hrvatskoj već postoje istospolni parovi koji imaju djecu.

"Nemamo službene statistike, ali družimo se s puno takvih obitelji. Neki imaju već odraslu djecu, no sad imamo mali baby boom prošlih godina. Takve obitelji imaju puno pozitivnija iskustva nego što bi netko očekivao. To su obitelji iz svih dijelova Hrvatske i savršeno funkcioniraju. Stručnjaci koji rade s tom djecom u vrtićima i školama su senzibilizirani, a susjedi u principu gledaju čovjeka kao čovjeka. Pogotovo kad je dijete u pitanju, malo tko će ići na štetu djeteta", ispričao je Kožić.

"U Hrvatskoj kronično nedostaje udomitelja"

Reakcije koje dobivaju su mahom pozitivne. Ljudi im pristupaju na cesti, imaju podršku obitelji, poslodavaca pa i posve nepoznatih ljudi. Uvjereni su da je došlo vrijeme da i istospolni parovi u Hrvatskoj udomljavaju djecu. Na sebe su preuzeli tešku ulogu.

"Nije nam bila namjera u startu javno istupati, ali u jednom trenu shvatili smo da se izreka 'Kada, ako ne sada i tko, ako ne ja' lako može primijeniti i na nas. Priča u Hrvatskoj ne ide naprijed osim ako javno ne istupimo i ne borimo se za prava jer institucije šute ili nas odbijaju", rekao je Šegota.

"Hrvatska je po ovom pitanju trenutno u društvu s Bjelorusijom i Moldavijom. Pitanje je želimo li biti u tom društvu ili u društvu sa Španjolskom, Austrijom, Njemačkom, Velikom Britanijom... Trenutno predsjedamo EU-om i ponosni smo kako smo srce Europe pa zašto ne bismo i po ovome bili europski? Ja sam prilično uvjeren da smo spremni. Postoji ogroman pomak prema pozitivnim komentarima u samo godinu dana i zato nam je drago da smo odlučili istupiti u javnost", smatra Kožić.

Neki govore da ne treba eksperimentirati, no Šegota za njih ima protuprijedlog.

"Govorimo o tisuću i više djece koja svoje djetinjstvo provode u sirotištima. Svi ti protivnici neka udome dvoje, troje djece, koliko smo mi htjeli i riješili bismo sve probleme. Mi ne bismo imali koga udomiti i svi bi bili sretni osim nas dvojice. Mi smo država puna licemjerja, te koji su najglasniji ne vidimo da dolaze u Centar. A u Hrvatskoj kronično nedostaje udomitelja", zaključio je Šegota.

Pročitajte više