Gej par koji je dobio dozvolu za udomljavanje djece: Spremni smo ih udomiti više

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

ŽIVOTNI partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić, kojima je Upravni sud u Zagrebu dao pravo da mogu postati udomitelji djece, izjavili su novinarima da su sretni i da tu odluku "primaju kao božićni dar".

"To je prvi put da je sud u Hrvatskoj istospolnom paru koji je u životnom partnerstvu takvo nešto presudio. Sretni smo što se to dogodilo i što je to u vrijeme božićnih blagdana. To je poklon da će nam se ostvariti naše zelje za udomiteljstvom tijekom sljedeće godine", izjavio je Šegota na konferenciji za novinare u prostorijama Udruge Roda.

Zahvalili se na podršci

Smatra da resorno Ministarstvo nije smjelo zastaviti postupak procjene njihove sposobnosti da udome djecu, koji je bio pred samih krajem, dodavši da mora u roku od 60 dana ponoviti postupak i donijeti novu, "nediskriminirajuću odluku o tom slučaju".

Ivo i Mladen rekli su kako su spremni udomiti jedno, dvoje ili troje djece, ovisno o tome kako stručnjaci procijene, i da neće birati niti imaju profil idealnog djeteta. Kažu kako su djeca koja se udomljavaju često doživjela različite oblike diskriminacije i maltretiranja, zbog čega su neka od njih nerijetko izgubila povjerenje u ljude, a znaju imati i zdravstvenih i razvojnih poteškoća.

Neka od djece imaju i braće ili sestara pa ako bude moguće, udomili bismo takvu djecu da se ne razdvajaju, kazali su životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić.

Zahvalili su prijateljima i udruzi Dugine obitelji što ih podržavaju.

Dugine obitelji pozivaju istospolne parove koji se suočavaju s diskriminacijom da se jave

"Napokon smo dočekali presudu koja potvrđuje sve naše javne izjave unatrag više od dvije godine, koja potvrđuje ono što strani sudovi, znanost, druge zemlje EU-a govore već više od 10 godina. Zakon o životnom partnerstvu jasno govori kako se prema istospolnim parovima treba postupati jednako kao i prema bračnim drugovima i drago nam je da je Sud odlučio pozitivno u slučaju naših članova Ive i Mladena koje je Ministarstvo obitelji izravno diskriminiralo", izjavio je predstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Dodao je da "Ivo i Mladen nisu jedini par koje je u zadnjih par godina Ministarstvo obitelji odbilo u tome da postanu udomitelji ili posvojitelji".

Martinović je ustvrdio da je njihov čin presedan i za ostale parove koji se odluče na ovaj način proširiti svoju obitelj i pružiti dom, ljubav, podršku i bolju budućnost djeci koja provode svoje djetinjstvo u domovima,.

Pozvao je sve istospolne parove koji se 'suočavaju s diskriminacijom da se jave i zatraže besplatnu pravnu pomoć Duginih obitelji.

Pročitajte više