Gen. Đorđević svjedoči o pomoći Srbije pobunjenim Srbima u RH

GENERAL Milosav Đorđević, koji je u ministarstvu obrane Srbije 1991. bio zadužen za koordinaciju pomoći paravojnim snagama pobunjenih Srba u Hrvatskoj, svjedočio je u ponedjeljak na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

General Đorđević još je jedan u nizu svjedoka ´insidera´ koje je tužiteljstvo izvelo u hrvatskom dijelu dokaznog postupka.

Đorđević je rekao da je ´u listopadu 1991. imenovan za načelnika Koordinacijske skupine za SAO Krajine pri ministarstvu obrane Srbije´.

Zadaća skupine, u kojoj je bilo desetak visokih časnika JNA, bila je ´posredovanje između lokalne Teritorijalne obrane (TO) Krajine, istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema s ministarstvom obrane Srbije i dalje sa saveznim ministarstvom obrane (SSNO) i vojnim oblastima JNA´, rekao je svjedok.

Glavne zadaće skupine, po njegovim su riječima, bile popuna oficirskim kadrom stožera TO ´srpskih krajina´, logistička potpora i organizacija jedinica TO i priprema stožera TO za dolazak mirovnih snaga UN-a. Potvrdio je da su u stožere TO ´po prekomandi´ upućivani aktivni časnici JNA u rangu generala i pukovnika, i da ih je cijelo vrijeme plaćala JNA.

Objašnjavajući sustav logističke potpore snagama pobunjenih hrvatskih Srba, rekao je da je jedna trećina od oko 40.000 pripadnika TO bila u sastavu i pod odgovornošću zapovjedništva vojne oblasti. Dvije trećine snaga TO, koje su bili općinski organizirane, obraćale su se sa zahtjevima za materijalnu podršku ministarstvu obrane Srbije.

Njegova skupina te bi zahtjeve korigirala, jer su kako je rekao ´mnogi bili megalomanski´, i proslijeđivala ih SSNO-u i 1. vojnoj oblasti, rekao je Đorđević, dodajući da su ´odluke o logističkoj podršci donošene na najvišoj razinu u SSNO-u´.

Uz iskaz svjedoka, tužitelj je uveo niz dokumenata koji govore o tokovima materijalne, tehničke i financijske pomoći vlasti iz Srbije, čiji je Milošević tada bio predsjednik, prema okupiranim područjima Hrvatske.

Tako je primjerice tužitelj Geoffrey Nice uveo kao dokaz zahtjev Gorana Hadžića ministarstvu obrane Srbije za isporuku 40.000 granata za top B-1, zahtjev stožera TO za Liku za 630.000 metaka za puške i druge zahtjeve. Predočen je i zahtjev Đorđevićeve koordinacijske skupine kojim se traže financijska sredstva za 50.000 ljudi u sastavu TO na okupiranim područjima Hrvatske.

Optuženi Milošević, koji se u procesu brani sam, u utorak će protuispitivati svjedoka.

Pročitajte više