Generacija "stranci, odlazite": Zašto mladi Europljani glasaju za krajnju desnicu?

Foto: Profimedia

Povijesni uspjeh radikalne desnice na izborima za Europski parlament prošlog vikenda bio je šok koji je izbacio iz ravnoteže dvije najvažnije vlade u Europskoj uniji, Emmanuela Macrona u Francuskoj i Olafa Scholza u Njemačkoj.

No, to nije trebalo biti preveliko iznenađenje ni za koga tko je obratio pozornost na ogorčeno raspoloženje među mnogim mladim ljudima u Europi, koji ne samo da su prihvatili tvrdokorna antiimigracijska stajališta već se čine ponosnijim nego ikad što ih iznose, analizira Politico.

Jedan od primjera takvog ponašanja bila je i snimka tulumarenja mladih Nijemaca krajem prošlog mjeseca, gdje su se izvikivali nacistički slogani i podizala desnica, a migrantima se poručuje da im nije mjesto u Njemačkoj. "Njemačka za Nijemce, stranci van", uzvikivali su.

>> VIDEO Mladi Nijemci na tulumu pjevali nacističke pjesme i dizali desnicu

Potresi u Francuskoj i Njemačkoj

Objava snimke izazvala je bijes u Njemačkoj, a jedan je političar pozvao da se sudionike zabave uhiti zbog kršenja zakona o govoru mržnje u zemlji. Međutim, kada su europski birači izašli na birališta 9. lipnja, krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila je svoj najbolji rezultat ikada, pobijedivši socijaldemokrate aktualnog kancelara Olafa Scholza i izazvavši politički šok u najmnogoljudnijoj zemlji EU.

Sličan osjećaj trzanja širi se Francuskom, gdje je predsjednik Emmanuel Macron raspisao prijevremene izbore nakon što ga je porazila krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje koju vodi Marine Le Pen. U Bruxellesu će nakon konstituiranja novog  Europskog parlamenta svaki četvrti zastupnik pripadati krajnjoj desnici.

U Njemačkoj je udio mladih koji su glasali za AfD jako porastao u usporedbi s prošlim izborima za EU parlament 2019. (rast od 11 posto među glasačima između 24 i 30 godina). U Francuskoj je stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojila oko 30 posto glasova mladih na nacionalnoj razini, što je porast od 10 posto u odnosu na 2019.

Zašto su mlađi glasači skrenuli udesno?

Stoga se nameće pitanje zašto toliko mladih Europljana prihvaća retoriku krajnje desnice i glasa za takve opcije, pogotovo ako se uzme u obzir da su njihovi roditelji u dobrom dijelu bili generacija liberalnih i progresivnih stajališta.

Odgovor se krije u više čimbenika, od sveopće krize troškova života, preko izolacije koju su mnogi mladi proživjeli tijekom godina karantene zbog covida, do odgođene reakcije nakon migracijske krize 2015., kada se gotovo dva milijuna migranata slilo u Uniju. Ali, postoje i nematerijalni faktori, povezani s eksplozijom širenja utjecaja društvenih mreža, gdje su izloženi desničarskim narativima i raznim teorijama zavjere.

Mathieu Gallard, direktor istraživanja u tvrtki za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos, kaže da su ljevičarske stranke, odnosno ljevičarska stranka Nepokorena Francuska, i dalje dominante političke opcije među mladima između 18 i 24 godine u Francuskoj. No, priznaje da je potpora za Nacionalno okupljanje naglo porasla u istoj dobnoj skupini u posljednjih pet godina. "Postoji dio mladih ljudi koji su neprijateljski raspoloženi prema imigraciji i koji glasaju o tim pitanjima", rekao je.

Više je čimbenika

Činjenica da je predsjednik te stranke sada Jordan Bardella, 28-godišnjak koji je izuzetno aktivan na TikToku, pomaže objasniti porast podrške mladih. Bardella prvenstveno apelira na mlade birače, pozivajući ih da mobiliziraju svoje "roditelje", "prijatelje i voljene" kako bi izašli "u velikom broju" na izbore. Na mrežama se povjerava biračima da nosi traperice na predizbornim skupovima jer mu se "nije dalo zamarati glačanjem" svog odijela, što je očiti pokušaj da se birači identificiraju s njim.

Mladi su također neskloni tradicionalnim strankama i političarima, što nije slučaj samo u Francuskoj već i u spomenutoj Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji i Austriji. Mlade glasače privlači euroskeptična retorika, kontra imigranata, a političke elite smatraju korumpiranima i odvojenima od stvarnosti.

Za Yanisa Ouadaha, koji se pridružio Nacionalnom okupljanju 2021. i sada je predstavnik lokalne stranke u jugozapadnoj Francuskoj, poruke protiv imigracije i kriminala odjekuju među studentima koji se, kako kaže, natječu s imigrantima za pristup stambenom prostoru. "Kada vidite da Francuzi ne mogu pronaći smještaj u svojoj zemlji, ali da stranci mogu zbog pogodnosti, onda to mobilizira velik dio mladih", kaže.

"Nismo protiv izbjeglica, ali moramo misliti na sebe"

U Nizozemskoj dva studenta koji su u studenom prošle godine prvi put glasali za antiislamskog političara Geerta Wildersa bili su na sličnom tragu kad su ih pitali da objasne svoj izbor. "Nisam protiv izbjeglica, uopće ne", rekao je 20-godišnji student Chess van Leeuwen u Rotterdamu. "Ali ako postane previše, u vrijeme krize, moramo misliti na sebe." Bez obzira na to za što se Wilders zalaže, "Nizozemska mu je na prvom mjestu", dodao je.

Ouadah, koji se nada da će postati policajac, također je povezao svoj politički izbor sa svojom percepcijom da je kriminal poprilično raširen u Francuskoj. "Više ne možemo sigurno izaći van", rekao je. "Pogledajte koliko se napada nožem događa. Imamo vladu koja očito ne mari za Francuze." Oudah je također spomenuo "ekstremizam" koji se pokazao tijekom propalestinskih prosvjeda posljednjih mjeseci kao faktor koji je pomogao Nacionalnom okupljanju.

Često spominjani faktori su covid i karantene koje su zatvorile mlade u vrijeme kada su mnogi trebali napustiti svoje domove kako bi krenuli na fakultet. Naredbe o zatvaranju koje su donijeli čelnici diljem Europe u roku od nekoliko tjedana 2020. godine pomogle su učvrstiti ideju da su političke elite samovoljne i izolirane od učinaka svojih politika. Takve su pritužbe duboko ukorijenjene među desničarskim biračima u mnogim europskim zemljama.

Krajnji desni val teško će jenjati

Nakon što je u listopadu 2022. dosegla najviši nivo od više od 10 posto, stopa inflacije u Europi sada se ponovno spustila na 2 posto. Isto vrijedi i za nezaposlenost koja je s prosjekom od 6 posto u cijeloj EU prema Eurostatu daleko ispod prosječne stope nezaposlenosti od 12.2 posto, dosegnute 2013. godine. 

Drugim riječima, što se tiče gospodarstva, migracija i učinaka pandemije, Europa je već prebrodila najgore. Ali dugotrajni učinci ovih događaja oblikuju politiku danas, a vjerojatno i u godinama koje dolaze.

Prvi će pokazatelj biti izbori za francuski parlament koje je nakon debakla na EU izborima raspisao predsjednik Emmanuel Macron. Tada će se vidjeti hoće li krajnja desnica uspjeti poboljšati svoj rezultat te značajnije utjecati na francusku politiku. Izbori su na rasporedu 30. lipnja, a drugi krug 7. srpnja. Ovi će izbori biti i temelj za napad na predsjedničku fotelju 2027. U Njemačkoj je politička nestabilnost već uzela maha, a zasad se ne čini nimalo realnim da će vladajuća koalicija socijaldemokrata, liberala i zelenih uspjeti zadržati vlast na izborima iduće godine.

Kakve god preokrete donijeli sljedeći tjedni i mjeseci, mladi birači krajnje desnice će godinama, ako ne i desetljećima, oblikovati europsku politiku. Politička odanost stvorena u mladoj odrasloj dobi obično traje cijeli život. Europska generacija "stranci van" stigla je naglo, ali malo je vjerojatno da će uskoro nestati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.