General Beck o prijetnjama američkim vojnicima na Kosovu

ZAPOVJEDNIK Višenacionalne brigade KFOR-a sektor Istok, brigadni general Jerry Beck, izjavio je u ponedjeljak da griješe oni koji misle zaprijetiti sigurnosti američkih vojnika na Kosovu, komentirajući najave tzv. Albanske nacionalne armije da bi Srbi mogli napasti američki kamp Bondstell kod Uroševca.

"Oni koji misle zaprijetiti sigurnosti američkih vojnika griješe, jer mi smo spremni djelovati", rekao je Beck na konferenciji za tisak u najvećem kampu američkih snaga na Kosovu.

KFOR je, po njegovim riječima, svjestan da na Kosovu djeluju terorističke organizacije koje teže destabilizirati regiju.

On nije ni negirao niti potvrdio djelovanje Albanske nacionalne armije (ANA) na granici između Kosova i Srbije, gdje je zabilježeno nekoliko incidenata u dolini Preševa.

"Znamo da ima ekstremističkih organizacija koje djeluju na Kosovu i koje pokušavaju izvoziti nasilje u susjedne zemlje", rekao je Beck. Američki general je upozorio da se neće tolerirati teroristi, te da će se nositelji terororizma i ekstremizma identificirati, uhititi i kazniti.

Također je kazao kako je veličina vojnih snaga KFOR-a adekvatna sigurnosnom stanju na Kosovu te da KFOR nema razloga za zabrinutost zbog najava o izgradnji američke vojne baze u Srbiji.

Konferenciju za novinare američki general je iskoristio kako bi izrazio sućut obiteljima ubijenih i ranjenih srpskih mladića u Goraždevcu kod Peći osudivši taj, kako je rekao, bezumni zločin.

(Hina) bb dh

Pročitajte više