GENERAL LUKA DŽANKO ZAVRŠIO DAVANJE ISKAZA HAAŠKIM ISTRAŽITELJIMA

Hrvatski general Luka Džanko završio je davanje iskaza u svojstvu osumnjičenika pred istražiteljima Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), a sad se očekuje podizanje optužnice u kojoj on može, a ne mora biti spomenut, rekao je u petak u Zagrebu generalov odvjetnik.

Prema riječima odvjetnika Nenada Bobana, ne očekuje se da ICTY obavijesti generala o njegovu statusu.

"Postoje dvije mogućnosti: da se podigne neka optužnica kojom će biti obuhvaćen i general Džanko ili da se podigne protiv nekih drugih u kojoj on neće biti, a da pokriva to područje i to vrijeme pa će on (prema tome) znati da nije (optužen)", rekao je Boban.

Odvjetnik je u četvrtak rekao da se ispitivanje tiče ratnih djelovanja u "južnom bojištu u širem smislu".

General Džanko u petak je objasnio: "(haaške istražitelje je zanimalo) konkretno moje djelovanje u BiH, točnije u Hercegovini".

"Vrlo osjetljivo područje, škakljivo vrijeme", rekao je Džanko.

Umirovljeni general Džanko nije htio govoriti o detaljima ispitivanja, ali je izjavio da je tijekom rata bio odgovoran prema drugima ali i prema sebi.

"General u miru uživa sve počasti ali u ratu mora biti odgovoran prema drugima ali i prema sebi. Ja sam vodio računa o odgovornosti prema sebi. Da nisam imao sve ono što sam trebao imati, ni predsjednik ni premijer nitko mi ne bi pomogao", rekao je Džanko.

Nedavno se generalov odvjetnik žalio na nedostatak suradnje Vlade u dostavljanju dokumenata potrebnih za obranu.

"Ja sam o sebi vodio računa u tijeku Domovinskoga rata. General mora imati i malo škole, mora znati što radi danas da bi to sutra mogao argumentirati. I o tome sam vodio računa", kaže Džanko i dodaje da je veliki optimist te da se on i odvjetnik "nadaju da su obavili dobar posao".

Pročitajte više