Generalni štrajk dva milijuna radnika koštat će Britance više od 100 milijuna funti



U SRIJEDU 30. studenog u generalni štrajk stupit će više od dva milijuna radnika javnog sektora u Velikoj Britaniji. Daily Telegraph javlja da zbog štrajka bolnice, škole, gradski prijevoz, sudovi, lokalna administracija i brojne druge službe neće moći normalno funkcionirati.

Procjenjuje sed a će štrajk, koji je organiziran u znak prosvjeda protiv mirovinske reforme britanske vlade, koštati zemlju više od 100 milijuna funti, prenosi Al Jazeera. Shehan Mohamed, ekonomist pri Centru za ekonomska i poslovna istraživanja, rekao je da će privreda zbog štrajka pretrpjeti značajne gubitke.

"Govorimo o trošku koji će dostići stotine milijuna funti. Najveći i najznačajniji gubitak je pad proizvodnje. Imate ljude u štrajku i cijenu njihovog nepojavljivanja na poslu, plus efekt na privredu", tvrdi Mohamed, te dodaje kako ovakav štrajk u vrijeme najgore krize u eurozoni ne predstavlja dobru poruku.

"Osnovno pitanje je hoće li ljudi moći doći na posao, ali bit će teško izmjeriti gubitak u smislu društvenog bruto proizvoda. Mislim da je realna cifra oko 100 milijuna funti", kaže David Kern, glavni ekonomist u Trgovinskoj komori Britanije. Kern smatra da vlada ne smije popustiti zahtjevima prosvjednika.

Britanski premijer David Cameron najavio je reformu mirovina u javnom sektoru u sklopu svog plana za smanjenje troškova i redukciju deficita. Cameronovi rezovi, osim manjih mirovina, uključuju i otpuštanje 330.000 radnika u javnom sektoru.

Pročitajte više