Genetika u sudstvu sasvim normalna pojava: Imenuju se supruge i kćeri, hvata se bolja pozicija

SLUČAJ Ive Lovrin nije ni prvi, a vjerojatno ni zadnji slučaj napredovanja uvjetovanog genetikom, a član Državnog sudbenog vijeća (DSV) Arno Vičić nije jedini kojem su rodbinske veze bile presudne za to da bi nekoga imenovao sucem.

Podsjetimo, Vičić je imenovanje kćeri bivše ministrice pravosuđa Ane Lovrin temeljio na "prvoklasnoj genetskoj referenci", odnosno činjenici da je njena majka nećakinja uglednog odvjetnika Šmalcelja.

Osim za Ivu Lovrin, genetika je bila presudna i za Vičićevu kćer

Upravo je Vičićeva kćer Ivana Marangunić prije dvije godine potukla konkurenciju od 115 kandidata i izborila se za jedno od 15 sudačkih mjesta. Danas sudi na parničnom odjelu Općinskog suda u Zagrebu.

Iako se nakon prvog kruga glasovanja našla tek na sredini ljestvice, prema pisanju Jutarnjeg lista, na kraju je dobila najviše glasova - za njeno imenovanje su bili svi članovi DSV-a. Njen otac, prema pravilniku DSV-a, toj sjednici nije prisustvovao.

Tom prilikom je jednak broj glasova, odnosno sve glasove, dobio i sin suca Vrhovnog suca Jakova Miletića, koji je inače i punac suca Damira Primorca, brata ministra obrazovanja, znanosti i športa Dragana Primorca.

Članstvo u DSV-u pomoglo i njima samima

Na popisu onih koji su napredovali zahvaljujući vezama s DSV-om su i Jasminka Pavišić, kći člana DSV-a Berislava Pavišića te Alica Pelicarić, supruga člana DSV-a Ranka Pelicarića.

Član DSV-a Miho Mratović je ubrzo nakon ulaska u DSV uznapredovao do pozicije suca Županijskog suda, a njegova kolegica Lucija Čimić je postala sutkinja vrhovnog suda. Na istoj se poziciji, ubrzo nakon što je postao član DSV-a, našao i Đuro Sessa.

I.M.
Foto: Arhiva/Pixsell

Pročitajte više