Genijalac iz Solina opisao svoje početke: Nas petero smo živjeli od 20 kuna

IVAN MRVOŠ, mladi poduzetnik iz Solina i izumitelj prve pametne klupe u Europi, objavio je status na svom Facebook profilu. 

U njemu je opisao što je prethodilo današnjem globalnom uspjehu njegove tvrtke Include.

10 godina ranije

"2009. godine imao sam 14 godina. Te godine počelo je dugo i teško razdoblje za našu obitelj. Financijska kriza pokosila je apsolutno sve, pa tako i tvrtku moga oca koja nije uspjela naplatiti hrpu svojih potraživanja, što je za posljedicu imalo da smo nekim danima nas petero živjeli od svega dvadesetak kuna. Otac i ja znali smo ponekad i po najvećoj zimi zavarivati ograde, samo da skupimo nešto novca. Mene tog razdoblja nikad nije bilo sramota… dapače, tada sam najviše i najbolje naučio koliko život može biti surov i koliko se treba boriti za opstanak. Bez obzira na sve što nam se dogodilo, već krajem srednje škole odlučio sam pokrenuti vlastiti tvrtku. Snovi tada nisu bili o pametnim klupama ni svjetskom uspjehu, već jednostavno o bilo kakvoj zaradi koja bi mi donijela koju kunu više. Ideja servisa računala i izrade web stranica nije zaživjela pa sam nakon toga jednostavno odlučio pokušati raditi ono što volim – kreirati proizvode koji zbilja imaju svrhu... Ostatak priče danas već znate. Za koji dan biti će točno pet godina da sam pokrenuo Include. Danas je ova kompanija od strane jedne neovisne revizorske kuće procijenjena na više od 110 milijuna kuna vrijednosti. Sto. Deset. Milijuna. Kuna. Danas ova tvrtka izvozi 11 vrhunskih proizvoda na 43 globalna tržišta, sa 30 najboljih zaposlenika i 15 nevjerojatnih partnera. Danas za Include znaju ljudi od Australije do Čilea, a godišnje brojimo milijune korisnika naših proizvoda. Sve to je Include danas, nakon pet godina danonoćnog i krvavog rada. Službeno smo ušli u novu investicijsku rundu. Tvrtka prikuplja 20 do 30 milijuna kuna novog kapitala, a odlučili smo da će uz izravne privatne ulagače jedan dio ponovno ići i kroz Funderbeam platformu, čime ćemo omogućiti svakom pojedincu da postane dio naše priče. Više detalja o ulaganju u Include možete pogledati na: https://www.funderbeam.com/syndicate/include-2", napisao je.

Šest modela pametnih klupa

Inače, Mrvoš se odnedavno nalazi na Forbesovoj listi 30 Under 30 u kategoriji Manufacturing & Industry za 2019. godinu u Europi. Kako je napisao na svom Facebooku, najmlađi je na gotovo svim listama i jedini iz Hrvatske. 

Njegova tvrtka Include je, kaže, najbrže rastuća kompanija srednje Europe u kategoriji Rising Stars programa Deloitte Technology Fast 50.

"Mi smo prva hrvatska kompanija koja je dobila u ovoj kategoriji, s rastom od 1950% u zadnje tri godine poslovnih operacija.

Include, hrvatska tvrtka koja je u svega tri godine postala kreator vizure trgova, ulica i parkova, višemilijunskim ulaganjima u razvoj novih tehnologija uspješno je plasirala čak šest modela pametnih klupa Steora na globalna tržišta", rekao nam je Mrvoš.

Osim punjenja uređaja, Wi-Fi sustava i noćne rasvjete, danas klupe Steora omogućuju i nadzor javnih površina putem naprednih kamera ili digitalno oglašavanje putem LCD ekrana uz korištenje tehnologije prepoznavanja prolaznika, čime se reklamna kampanja može usmjeriti ciljanim korisnicima.

U svega tri godine tvrtka je, navodi, uspješno instalirala više od 900 pametnih klupa na 40 globalnih tržišta u više od 250 gradova.

Mrvoš je prošle godine nominiran za jednu od najpoznatijih nagrada na svijetu jednog od najpoznatijih sveučilišta na svijetu - MIT-a.

Također, u 2017. tvrtka Include odabrana je među 50 najboljih inovatora u Europi, a tom je prilikom Ivan Mrvoš prezentirao tvrtku u Europskom parlamentu u Bruxellesu za vrijeme trajanja Europskog summita za inovacije.

Novi izum

Nedavno je javnosti na sajmu Smart City u Barceloni predstavio novi proizvod - Monnu.

"Monna je dizajnirana kao tehnološko rješenje namijenjeno urbanim i ruralnim sredinama na lokacijama bez električne energije. Uz funkcije punjenja uređaja, Wi-Fi sustava i noćne rasvjete, Monna uz posebno dizajnirane solarne panele omogućuje punjenje električnih bicikala te kompresor i alat namijenjen za popravak bicikala. Ima ugrađene senzore za prikupljanje i analizu podataka putem Dashboarda o broju bicikala, operativnosti različitih komponenti i atmosferskim uvjetima (temperatura, vlažnost i sl.).

Monna predstavlja inovaciju na Smart City tržištu kombinirajući urbani namještaj, Internet of Things (IoT) i solarnu energiju za nastanak novog GreenTech rješenja. Prve pozitivne reakcije i izrazito veliki interes posjetitelja Smart City sajma u Barceloni pokazuju da će ovaj proizvod sigurno pronaći svoje kupce i korisnike na globalnim tržištima", rekao nam je Ivan Mrvoš.

Pročitajte više