Genocid u Vukovaru se spominje u hrvatskoj tužbi. Milanović ili laže ili nema pojma

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U SVOM je jučerašnjem istupu predsjednik Zoran Milanović istresao novi niz skandaloznih izjava, prvenstveno o slučaju obitelji Zec ubijene 1991. godine, no jedna je prošla pomalo ispod radara. 

Milanović je naime ponovno počeo lamentirati o genocidima, čime je nastavio priču koju je započeo osporavanjem genocida u Srebrenici, a pritom je izgovorio nešto što spada u domenu vrlo očite laži ili pak teškog neznanja. 

Što god od tog dvoje bilo u pitanju, radi se o vrlo provjerljivoj netočnosti. 

"Spominjao sam Vukovar, on je sistematski razaran, ne na mah, užas, sistematski dva mjeseca. Štakori su pobijeni, na kraju su ljudi streljani. Je li to genocid? Hoćemo li o tome razgovarati? Ili ćemo prestati s tim glupostima, jer to na ovakav način jesu gluposti. To su teške i ružne priče. Ja u Hrvatskoj ni od koga nisam čuo da je Vukovar genocid", rekao je Milanović.

 

I ovdje dolazimo do nečeg zanimljivog. 

Hrvatska doslovno u tužbi protiv Srbije spominje genocid u Vukovaru

Ne samo da se u Hrvatskoj govorilo o zločinu u Vukovaru u kontekstu genocida, nego Hrvatska doslovno u tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde spominje genocid u Vukovaru.

"Čini se da je jedina hrvatska mogućnost za pravdu ovaj Sud, koji ima važnu ulogu. Ovaj Sud je čuvar Konvencije iz 1948. godine i ovaj Sud ima jedinstvenu poziciju da se bavi činjenicama i nametne pravne principe kao mjerodavne i konačne. Nijedan drugi sud ili tribunal nema tu mogućnost, a ne nacionalni sud, ne ICTY. Srbija se skriva u činjenici da tužitelj ICTY-a nije podigao optužnicu za genocid za činjenice koje su pred vama u ovom postupku", navodi se u uvodnom slovu hrvatske tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

U nastavku se eksplicitno spominje genocid. 

"Znači li to da genocid nije počinjen, ili da nije bilo propusta u sprečavanju genocida? Naravno da ne. To samo znači da je tužitelj ICTY-a odabrao, u svojoj slobodi odlučivanja u okviru svoje dužnosti tužitelja, usvojiti takav pristup. Vi ste prvi međunarodni sud koji je odlučio jesu li stravična djela počinjena u Vukovaru i okolici, ali i drugdje na području Hrvatske, bila genocidna", navodi se u uvodnom slovu hrvatske tužbe.

U pravnom timu sjedio Orsat Miljenić, Milanovićev predstojnik Ureda

Da stvar bude bolja, u pravnom timu koji je predstavljao Hrvatsku pred Međunarodnim sudom sjedio je Orsat Miljenić, današnji predstojnik Milanovićevog Ureda. 

Pročitajte više