GENSKOM TERAPIJOM UBLAŽENE TEŠKOĆE ASTMATIČNIH MIŠEVA

Sprej za nos koji određene gene prenosi u sluznicu dokazano smanjuje poteškoće miševa koji pate od astme, tvrde znanstvenici. L

Samo nekoliko sati nakon primjene spreja upala dišnih putova se povlači, objavili su američki znanstvenici u stručnom časopisu Genetic Vaccines and Therapy.

U spreju su geni koji sadrže informaciju za proizvodnju proteina gama interferona. Gama interferon bori se protiv simptoma astme i kod brojnih astmatičara proizvodi se u malim količinama.

Sama bjelančevina nije pogodna za lijek jer je tijelo razgradi u roku od jednoga sata. Shayam Mohapatra i njegovi suradnici sa Sveučilišta Tampa u Južnoj Floridi, razvili su metodu koja potiče sama pluća na proizvodnju gama interferona.

Sprej sadrži sićušne dijelove ugljikohidrata koji prenosi nasljedne informacije za proizvodnju proteina. Putem spreja ti dijelovi dospijevaju u pluća, hvataju se za stanice sluznice i počinju proizvodnju gama interferona.

Nakon šest sati kod miševa je uočeno znatno smanjenje simptoma astme.

Znanstvenici su u prijašnjim pokusima pokušali unijeti u pluća gen za gama interferon koristeći se virusima. No, takav postupak može izazvati nuspojave i razviti rezistentnost virusa.

Znanstvenici su zato tražili novog "nosača". Primijenili su citosan, ugljikohidrat iz bakalara, koji je lako razgradiv u tijelu.

(Hina) kt dgk

Pročitajte više