Giscard d´Estaing u četvrtak će biti primljen u Francusku akademiju

BIVŠI francuski predsjednik Valery Giscard dEstaing (78), u novije vrijeme poznat kao predsjednik Europske konvencije koja je sastavila ustav Europske unije, bit će u četvrtak primljen u Francusku akademiju.

Giscard dEstaing je prije godinu dana izabran za člana Akademije na slobodno mjesto broj 16, koje je do smrti zauzimao bivši senegalski predsjednik i pjesnik Leopold Sedar Senghor (izabran u Akademiju 1983.).

To je prvi put da bivši predsjednik Francuske Republike postaje akademik. Prethodni su predsjednici naime, ponajprije bili akademici, a naknadno su bili izabrani za šefove država.

Akademici, kojima je temeljna zadaća pisanje čuvenog rječnika, postaju doživotni članove te institucije.

Da bi netko postao akademik, ne mora nužno biti i pisac, no u izjavi za tjednik Paris-Match Giscard dEstaing je ipak kazao: "Ulazak u Akademiju držim određenim priznanjem za svoje pisanje".

Giscard dEstaing je autor romana "Le passage" (1994.), koji nije imao većeg odjeka na književnoj sceni te eseja koji su postali uspješnice, primjerice "Francuska demokracija", a to su postali i njegovi memoari "Moć i život", objavljeni u dva sveska.

Pročitajte više