Gjenero za Index: Italija ima tradiciju tehničkih Vlada, neće biti novih izbora

Foto: FAH

POLITIČKI analitičar Davor Gjenero za Index je prokomentirao rezultate talijanskog referenduma, ističući kako tu nema "prevelike drame". Smatra kako je riječ o klasičnoj talijanskoj političkoj nestabilnosti, koja, uvjeren je, ne mora završiti izvanrednim izborima.

"Italija ima tradiciju tehničkih Vlada. Oni funkcioniraju bolje kad nemaju pravu političku Vladu, nego onda kad imaju Vladu. Bolje im je kad imaju neku ozbiljnu skupinu koja uz tihu potporu Parlamenta obavlja ono što treba. Takva je bila Prodijeva Vlada, ona koja je nakon Berlusconijevog ludila konsolidirala državu.

Tako će se i sad opet pojaviti neki novi Prodi i dobiti parlamentarnu većinu jer zastupnicima neće biti u interesu da se Italija suoči s novim izborima. Europsku Uniju je bilo strah što ako se raspišu izbori i ako pobjede lijevi ili desni radikali na koje se ne može računati da će imati racionalnu Vladu. Međutim poznavajući talijanski politički folklor, formirat će se tehnička Vlada koja će voditi Italiju. U Italiji je kriza Vlade kao dobar dan tako da tu nema neke drame", smatra Gjenero.

 

Pročitajte više