Gjenero: Zbog mentalnog zdravlja nacije treba prestati prepucavanje oko transkripata

POLITIČKI analitičar Davor Gjenero za Index je kazao kako mu nije uopće jasno čemu ova rasprava u medijima oko Brijunskih transkripata.

"Ako ovo čuje netko izvana činit će se kao da Hrvatskoj nije stalo da se provodi načelo vladavine prava te da se svi relevantni dokazi vezani uz počinjenje ili nepočinjenje ratnih zločina otkriju. U procesu nije bilo ničega nezakonitog niti je bilo izdavanja navodnih vojnih ili državnih tajni", komentira Gjenero prepucavanje Mesića s ljudima koje bivši predsjednik optužuje da su imali pristup transkriptima.

"Posve je svejedno, sukladno Zakonu o suradnji s Haškim sudom tko je te transkripte locirao i transferirao. Ja tu ne vidim nikakvih problema", nastavlja Gjenero.

"Nadam se zbog nacionalnog mentalnog zdravlja da će uskoro biti završena ta rasprava jer bi nas mogla kompromitirati", kaže Gjenero koji smatra da su izjave premijerke Kosor i ministra Jandrokovića dobre.

"Dobro je što je predsjednica Vlade reagirala na presudu riječima da će Hrvatska svim pravnim sredstvima nastojati pomoći generalima. Još važnija je bila izjava ministra vanjskih poslova koji je u Bruxellesu rekao da ova presuda nije pravomoćna a da će Hrvatska svaku pravomoćnu presudu poštovati. To je razina na kojoj treba ostati, a ne se dodvoravati nekome tko Hrvatsku ne bi htio vidjeti kao pravnu državu", zaključio je Gjenero.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.