Glasnogovornik talijanskog premijera: Osveta smeću u Ministarstvu financija

Screenshot: Facebook, Corriere dela Sera

GLASNOGOVORNIK talijanskog premijera upozorio je da će članovi stranke Pet zvijezda smijeniti dužnosnike ministarstva financija u sklopu "velike osvete" ako ne uspiju pronaći sredstva za povećanje socijalnih davanja. Riječi glasnogovornika Rocca Casalina, člana te stranke, procurile su iz razgovora s neimenovanim novinarom i dolaze u vrijeme dok talijanska koalicijska vlada pokušava postići dogovor o svom prvom proračunu. 

"Velika osveta je spremna"

"Ako nam na kraju kažu 'ah, nismo mogli pronaći novac' onda ćemo posvetiti cijelu 2019. kako bismo se riješili svog tog smeća u ministarstvu", govori Casalino na snimci u kojoj traži da bude citiran kao izvor iz parlamenta.

"Velika osveta je spremna", rekao je glasnogovornik.

Traže izlaz

Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak se sastao s ministrima kako bi pokušao naći izlazak iz slijepe ulice oko proračuna u kojoj se nalaze vladajuće stranke i ministar gospodarstva Giovanni Tria koji nije član nijedne političke grupacije i smatra se pobornikom fiskalne discipline. 

Očekuje se da će budući proračun uključivati niz novih troškova, uključujući temeljni dohodak za siromašne, što je jedno od glavnih predizbornih obećanja Pet zvijezda (M5S). 

Casalino na snimci kaže kako Tria nije problem, nego otpor utjecajnih dužnosnika koji su već dugo na funkciji u ministarstvu financija. 

Traže ostavku

Glasnogovornica M5S-a u donjem domu parlamenta Mirella Liuzzi je u subotu priopćila kako Casalinove riječi zrcale stav sviju u stranci. 

Čelnik oporbene Demokratske stranke Maurizio Martina naglasio je kako su riječi glasnogovornika nečuvene.

"Ako Conte ima minimum institucionalnog razuma, odmah će ga ukloniti", napisao je na svom Twitteru taj pripadnik stranke bivšeg premijera Mattea Renzija. 

Vlada koju uz M5S čini i desna Liga natuknula je da će od Bruxellesa tražiti dopuštenje da poveća proračunski deficit za iduću godinu kako bi mogla trošiti na mjere kojima će doći do jačanja gospodarskog rasta.

Čelnik talijanske središnje banke je ranije u subotu rekao da bi bilo kakav rast deficita koji neće jačati strukturalni gospodarski rast mogao učiniti neodrživim talijanski javni dug. 

Ograničenje deficita

Dnevne novine Corriere della Serra su prošli tjedan objavile kako je Tria odlučan spriječiti da deficit proračuna bude iznad 1,6 posto BDP-a.

To bi bilo dvostruko više od dosadašnjeg cilja od 0,8 posto, no niže nego što su tržišta donedavno očekivala. Ona strahuju da će deficit značajno narasti kako bi se financiralo povećanje socijalnih davanja i poreznih rezova koje su obećavale vladajuće stranke. 

Izvor iz vlade tvrdi kako i Di Maio i Salvini žele deficit između 2 i 2,5 posto kako bi proveli neka od svojih ključnih obećanja iz izborne kampanje poput uvođenja temeljnog dohotka ili mirovinske reforme. 

Talijanski javni dug trenutno iznosi oko 132 posto BDP-a i najveći je u Europskoj uniji nakon grčkog. Tržišta strahuju da bi on mogao dodatno rasti ako se provede plan vladajućih stranaka. Tria je u tom slučaju viđen kao bastion fiskalne discipline koji bi ih trebao umiriti. 

Talijanska vladajuća koalicija u srijedu je od njega zatražila da dopusti veću javnu potrošnju. 

Di Maio tvrdi da će koalicija koja je na vlast stupila u lipnju eliminirati bespotrebne troškove iz proračuna kako bi oslobodila sredstva za nove prioritete. 

Vlada mora odrediti ograničenje deficita i zaduživanja do 27. rujna i predstaviti proračun parlamentu do 20. listopada. Tradicionalno talijanske vlade konačnu odluku donose netom prije isteka tih rokova. 

Pročitajte više