Glasnogovornik vlade: Plenković ne bira auto koji će voziti, to je procjena SOA-e

Foto: N1

GLASNOGOVORNIK vlade Marko Milić je na N1 televiziji komentirao aktualne političke događaje. Govoreći o obnovi Banije nakon potresa, naglasio je da su sredstva osigurana i da se dinamika procesa obnove mora ubrzati. "Obnova se mora ubrzati, to je prioritet broj jedan. Nismo zadovoljni obnovom i izgradnjom zamjenskih kuća. Tu ćemo staviti naglasak, svi ministri imaju prioritetni zadatak raditi na tome svaki dan", kazao je Milić.

Međutim, negira tezu da se ništa nije napravilo kada je riječ o revitalizaciji Banije. "Sredstva su osigurana, lažna je teza da nema novca, ima ga", dodao je. Ističe da je premijer Andrej Plenković kontinuirano involviran u proces obnove te da se o tome govori na svakom sastanku. Poručio je da će sljedeće godine obnova biti prioritet.

"Ista vozila su nabavljena za cijeli državni vrh"

Osvrnuo se i na luksuzni automobil Gordana Hanžeka, državnog tajnika iz Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu. "Hanžek nije prekršio nijedan propis, koliko mi je poznato. Središnji državni ured je zatražio novo vozilo još 2018., koje mu je dodijeljeno, ono je zaplijenjeno i postalo vlasništvo RH te je dodijeljeno njegovom uredu", rekao je.

Odgovorio je i na pitanje o Plenkovićevom automobilu. "Premijeru se imputira kao da on bira u kojem će se autu voziti, a to ne radi već sedam godina. Nije stvar njegovog odabira, ista su vozila nabavljena za cijeli državni vrh, to je procjena SOA-e i sva pitanja treba uputiti njima. Već sedam godina premijer ne vozi niti bira u čemu će se voziti", naveo je Milić.

"Ne očekujem veće probleme kod uvođenja eura"

Milić je komentirao ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu, pa se u tom kontekstu osvrnuo na ranije komentare zastupnika Nine Raspudića. "Gledao sam jutros vaš program, volim ga često gledati ujutro. Raspudić je polemično govorio o ostanku ili izlasku Hrvatske u EU. U svim svojim nastupima pokazuje koliko su on i drugi zastupnici Mosta neidentificirani s europskim procesima, ne znaju ih, ne poznaju ih, ne shvaćaju korist članstva u EU", kazao je Milić.

Siguran je da smo tehnički spremni za proces uvođenja eura. "Sve je praktički provedeno, ostaje još taj transfer iz kune u euro. Ne očekujemo većih problema", uvjeren je. Kritizirao je sve one koji nisu podržali odluku prema kojoj bi Hrvatska sudjelovala u misiji EUMAM, odnosno u obučavanju ukrajinskih vojnika.

"Žele napakostiti HDZ-u, a pomoć Ukrajini ih ne zanima"

"Imamo predsjednika koji se i u ovoj situaciji ponaša (obuka ukrajinskih vojnika) kao predsjednik koji ne teži stabilnosti zemlje, već teži inspirirati pojedine oporbene zastupnike i predvoditi ih u duboki offside, čineći isključivo pakost HDZ-u, to je jedini cilj", naglasio je Milić.

Napominje da se procedura jednako vodila i kad su ministri bili Kotromanović i Krstičević. "Imate veliko licemjerstvo i bešćutnost dijela oporbe, pa i Milanovića, kojima ne smeta obilata vojna pomoć Ukrajini koju Hrvatska šalje već mjesecima, što je znatno veća pomoć nego što bi bilo sudjelovanje u ovoj misiji", poručio je. 

"Njima je draže da Plenković, odnosno HDZ, ne dobije 101 ruku samo da se napravi pakost HDZ-u, a pomoć Ukrajini ih ne zanima. To je njima na sramotu i ostaje im stigma. HDZ-u i Plenkoviću se neće ništa dogoditi, a njima ostaje sramota i ljaga. Mi ćemo nastaviti pomagati Ukrajini i financijski, i tehnički, i vojno", zaključio je glasnogovornik vlade. 

Pročitajte više