Glavaš optužio državne institucije da ne istražuju sumnje u kriminal bivše gradske vlasti

PREDSJEDNIK osječkog Gradskog vijeća Branimir Glavaš optužio je danas državne institucije, policiju i državno odvjetništvo da ne istražuju sumnje u kriminalne aktivnosti bivše osječke vlasti.

Tijekom rasprave o poslovanju gradskih poduzeća u prošloj godini, koja je, u nastavku sjednice Gradskog vijeća, održana bez oporbenih vijećnika, Glavaš je rekao kako mu je poznato da se istražuje djelovanje bivše gradske vlasti na čelu sa Zlatkom Kramarićem u proteklih 12 godina, ali da istrage, kako je ustvrdio, stoje u ladicama Državnog odvjetništva RH te osječkog Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva.

Ustvrdio je i kako je i načelniku osječko-baranjske Policijske uprave Vladimiru Faberu "poznato dokle sežu kriminalni pipci prošle gradske vlasti", ali da, unatoč tomu, ne radi ništa na razotkrivanju takvih aktivnosti. Glavaš je rekao kako je Faber "s najviše državne razine dobio zabranu čeprkanja po tome", a kako bi se, drži on, omogućio opstanak postojeće političke garniture u Hrvatskom saboru, pomoću tanke saborske većine.

Gradonačelnik Anto Đapić osudio je ponašanje gradske oporbe koja je, kako drži, po tko zna koji put izostala sa sjednice, iako je višekratno tražila raspravu o toj temi. Dodao je kako su Glavaševe ocjene o državnim institucijama "njegov legitimni politički stav", ali da se on zauzima da gradska koalicija, u ovoj fazi, napravi ono što je u njezinoj moći kako se ne bi prikrivao ničiji mogući kriminal.

Glavaš je odgovorio da nije iznosio politički stav nego svoja osobna iskustva o funkcioniranju sadašnje vlasti.

Vijeće je primilo na znanje izvješća o prošlogodišnjem radu gradskih poduzeća, ali i prihvatilo Glavašev prijedlog da gradske tvrtke Poglavarstvu podnesu izvješća, s usporednom analizom poslovanja u prvoj polovici 2005., u doba Kramarićeva mandata, s poslovanjem u drugoj polovici iste godine, kada je vlast obnašala sadašnja koalicija. Također je prihvaćen prijedlog da se usporedi prva polovicu ove godine s lanjskom prvom polovicom godine. Kako je rekao Glavaš, tako će se vidjeti kakvo je stanje u gradskim tvrtkama naslijedila sadašnja vlast i kakvo je poslovanje u vrijeme njezina mandata.

Pročitajte više