Glavaš uputio predstavku Ustavnom sudu i OESS-u

Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš izvijestio je danas kako je predsjedniku Ustavnog suda RH Petru Klariću te OESSu uputio predstavku zbog, kako je naveo, uočenih pojava neustavnosti i nezakonitosti u postupanju Vlade RH, kojima se, tvrdi, među ostalim, zatiru ustavna prava jednakosti pred zakonom, prava slobode mišljenja i izražavanja, slobodnog udruživanja radi zauzimanja za socijalna, gospodarska, politička i druga uvjerenja.

Na konferenciji za novinare Glavaš je rekao kako predstavku podnosi zbog "javno objavljene namjere i provođenja sankcioniranja državnih službenika, koji su potpisnici inicijative za osnivanje Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB), te njihove smjene s položaja u službi". U tekstu predstavke, između ostalog, tvrdi se kako je putem glasnogovornika Vlade RH Ratka Mačeka "prijeteći objavljeno da će svi potpisnici te inicijative, koji su u državnoj službi ili u javnim poduzećima, biti sankcionirani" te kako je riječ o spoznaji da su "ustavna prava i zakonom proklamirane vrijednosti praktično mrtvo slovo na papiru, jer ih krši i sama Vlada RH".

Na upit novinara rekao je kako ne vidi ništa loše u tome što je dokument uputio i OESS-u te da predstavka "nije upućena s namjerom tužakanja vlastite domovine, već s namjerom da se izvijesti ona međunarodna organizacija koja je zadužena da prati što se događa u RH".

"Ne može se u Bruxellesu prihvaćati sve što EU traži, a jedno od tih pitanja je i regionalizacija RH, a istodobno se igra dvostruka igra. Kada se u RH pojavi jedna legitimna, Ustavom zajamčena građanska inicijativa, ona se guši brutalnim nasiljem, što se može izjednačiti sa staljinističkim vremenima, kada je na prostoru bivše Jugoslavije vladao najrigidniji rankovićevski komunizam", ustvrdio je Glavaš.

Glavaš je izvijestio kako aktivnosti Incijativnog kruga za osnivanje HDSSB-a miruju i nastavit će se nakon lokalnih izbora, te da je inicijativu svojim potpisima do sada poduprlo 387 građana.

Osječko-baranjska Policijska uprava izvijestila je kako je Glavaš danas podnio prijavu da je zaprimio anonimno pismo uvredljiva sadržaja, a za koje misli da je u optjecaju. U PU ističu kako u pismu nema jasnih naznaka prijetnje, ali da je sadržaj uvredljiv, i da će ga uputiti nadležnom Državnom odvjetništvu te nastaviti radnje s ciljem pronalaska autora pisma.

(Hina)xivuc yvkn

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.