Glavaševi pristaše bacali jaja na zgradu HDZ-a u Osijeku i zapalili zastavu vladajuće stranke

HDSSB je znao za presudu još od ponedjeljka, pa je stoga predložio Glavašu da se skloni "na sigurno", a Hvidra i udruge proizašle iz Domovinskog rata priredile su ispred zgrade Županijskog suda u Osijeku spektakl s tamburašima, govorima i jednom tučnjavom.

"Sanader tražio višegodišnju robiju"

"Za mene presuda nije iznenađenje, budući da još od ponedjeljka znam za nju, i to iz najvišeg državnog vrha, bliskog Sanaderu", rekao je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. "Znam da je Sanader nazvao suca Horvatinčića i tražio presudu višegodišnje robije za Glavaša", dodao je.

"Informaciju nisam morao dodatno provjeravati, budući da mi je potvrđena iz najviših pravosudnih izbora", rekao je Šišljagić i pisao što se dogodilo dalje. Predsjedništvo HDSSB-a se sastalo i predložilo Glavašu kako je najpametnije da se skloni "na sigurno", što je on i učinio. 

Gdje je to "sigurno" mjesto na koje se Glavaš sklonio, Šišljagić nije rekao, budući da ne zna. "Niti ja niti itko drugi iz stranke ne zna gdje je Glavaš otišao. Mi smo mu predložili da se skloni, ali odluka je bila na njemu", rekao je Šišljagić. Napomenuo je i kako Glavaša nije sakrila stranka.

Strah od atentata?

Šišljagić o Glavaševoj lokaciji nije želio detaljnije razglabati, rekao je tek kako je "na sigurnom mjestu" i da s njim ponekad komunicira. Dožupan Osječko-baranjske županije Dinko Burić dodao je kako su odlučili skloniti Glavaša, zato što smatraju kako on u Hrvatskoj ne bi bio siguran.

"Nije za odbaciti činjenica da je Glavaš za Sanadera opasan čak i iz zatvora pa nije isključeno da bi u Sanaderovoj Hrvatskoj postao meta plaćenih ubojica i mafijaša. S obzirom da znamo kakva je Sanaderova opsesija i mržnja prema Glavašu, priče da neće živ izaći iz zatvora ne treba olako odbaciti", kaže Burić.

"Genocid od strane hrvatske države"


Nakon HDSSB-ove novinske konferencije skup je Županijskog suda u Osijeku je održala i osječka Hvidra, zajedno s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Na skupu se skupilo oko 300 ljudi, "naoružanih" transparentima podrške Glavašu, za atmosferu se pobrinula tamburaška skupina s pjesmama kao "Inati se Slavonijo", političku podršku dali su Šišljagić, Burić i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, a publika je premijera Sanadera jasno okarakterizirala kao "lopova".

"Ovo što se dogodilo je sramota za hrvatsku državu. Sramotni čin u Zagrebu ne može se više nazvati ni veleizdajom", započeo je svoj govor predsjednik osječke Hvidre Miljenko Kolobarić, a gotovo svaka njegova izjava bila je popraćena pljeskom iz publike i porukama "Sanaderu, lopove".

"Cijeli proces protiv Glavaša je genocid proveden od strane naše države, sudstva i pravosuđa", rekao je Kolobarić i zapitao se "gdje je Sanader bio '91?".



"Dok smo se mi tukli, Sanader je češljao lutke"

Na to pitanje odgovor je dao Ivan Vekić, bivši ministar unutarnjih poslova i predsjednik udruge Hrvatska straža. "Dok smo se mi tukli za Hrvatsku, Sanader je češljao lutke u kazalištu", uzviknuo je Vekić, također popraćen gromoglasnim pljeskom.


Vekić je najavio prosvjed koji će udruge zbog presuda hrvatskim braniteljima dovesti na Markov trg u Zagrebu. Rekao je i kako vjeruje da policija neće "proliti hrvatsku krv" i silom pokušati spriječiti prosvjed, a parafraziravši izjavu Vlade Gotovca hrvatskim generalima, poručio je vladi "Vlastodršci hrvatski, narod vas se ne boji".

Incident za kraj

Skup se kasnije preselio na osječku promenadu, šetalište uz Dravu i tako je krenuo suprotnim putem od onoga kojim je Glavaš iz svog stana, koji se nalazi blizu promenade, prije dvije godine u generalskoj uniformi odšetao u zatvor. Taj mimohod nije prošao bez incidenta.

Još je ranije cestom ispred sudske zgrade prošao motocikl, koji se uputio prema popularnom okupljalištu motociklista udaljenom stotinjak metara od zgrade suda. Prolazeći pored skupa, motociklist je "turirao" svoje vozilo, izmamivši tako negodovanje okupljenih. Kad se skup počeo seliti ka promenadi, pojavila su se dva motocikla, a jednog su policajci koji su stajali na cesti pokušali zaustaviti.

Dok su policajci zaustavljali motociklista, on je pao s motora. To je dalo priliku jednom od okupljenih da se zatrči prema palom motociklistu i pokuša ga udariti nogom u glavu. Nastalo je komešanje, nekoliko se ljudi zatrčalo prema mjestu na kojemu se nalazio motor i vikalo "Turčine, jebem ti majku", ali su policajci uspjeli spriječiti daljnje incidente odvukavši vozača na sigurno, dok su njegov motocikl maknuli sa ceste. 

Bacali jaja i palili HDZ-ovu zastavu

Izgredi su se nastavili i nakon što je povorka stigla ispred sjedišnice HDZ-a u Osijeku. Pripadnici Glavaševog HDSSB-a najprije su HDZ-ovu zgradu zasuli jajima, a zatim se u gomili nekako stvorila HDZ-ova zastava koja je vrlo brzo planula. Okupljeni Glavaševi simpatizeri to su popratili vrijeđanjem Ive Sanadera i bučnim pljeskom, a sve u ritmu koji su neumorno zadavali tamburaši.

J.D.
Foto: Vlado Kos / CROPIX, Index

Pročitajte više