Glavna švicarska banka povećala kamate

Foto: EPA

ŠVICARSKA središnja banka povisila je kamatnu stopu treći put ove godine, na jedan posto, i tako se pridružila nizu drugih središnjih banaka koje su ovog mjeseca povećale ili će ovih dana povećati cijenu zaduživanja kako bi suzbile inflaciju.

Središnja banka priopćila je da tim potezom želi uspostaviti protutežu povećanom inflatornom pritisku i daljnjem širenju inflacije, pišu agencije.

Inflacija je u Švicarskoj dosta manja nego u susjednim zemljama

Inflacija se u toj zemlji i dalje kreće znatno iznad gornjeg 2-postotnog cilja banke, ali je znatno ispod rastućih stopa u susjednim europskim zemljama. Stopa inflacije u Švicarskoj ostala je prošlog mjeseca stabilna na tri posto, nakon što je u kolovozu dosegnula najvišu razinu u posljednjih trideset godina.

Povećanje za 0.50 postotnih bodova uslijedilo je nakon što je u lipnju neočekivano povisila svoju referentnu kamatu prvi put u petnaest godina. Tada ju je središnja banka podignula s minus 0.75 na minus 0.25 posto, a od 22. rujna ušla je u pozitivno područje povećanjem od 0.75 postotnih bodova.

"Ne može se isključiti mogućnost dodatnog povećanja referentne stope SNB-a kako bi se osigurala stabilnost cijena u srednjem roku", stoji u priopćenju središnje banke.

"Kako bi osigurao odgovarajuće monetarne uvjete, SNB je također spreman biti aktivan na tržištu deviza prema potrebi", dodaje se.

Globalno usporavanje

U priopćenju SNB-a navodi se i da dolazi do globalnog usporavanja rasta i da je inflacija izrazito iznad ciljeva središnjih banaka u mnogim zemljama te da se ne očekuju promjene tih trendova tako skoro.

"SNB očekuje da će ova izazovna situacija potrajati. Globalni gospodarski rast vjerojatno će biti slab u nadolazećim kvartalima, dok će inflacija ostati visoka", stoji u priopćenju za javnost. Međutim, srednjoročno banka očekuje da će se inflacija spustiti prema umjerenijim razinama budući da mnoge zemlje zaoštravaju monetarne politike.

Pročitajte više