Andrija Mikulić se na Pelješcu družio s HDZ-ovcem koji je cijepio rodbinu preko veze

Foto: Index

SVEČANOM spajanju Pelješkog mosta nazočio je i Marijo Bekić, široj javnosti poznat kao ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik koji je u veljači preko reda cijepio 65 osoba, među njima visokopozicionirane policijske djelatnike, svećenike, punca i punicu iz Posušja, roditelje te još na desetke bliskih mu osoba. 

>> Doznajemo: HDZ-ov šef bolnice cijepio roditelje, punca i punicu iz Posušja, popove...

Iako je Ministarstvo zdravstva utvrdilo da je prekršio protokol, do danas ga nije sankcioniralo, a nije to učinio ni HDZ-ov župan (osnivač bolnice je upravo Županija), nije ga osudila ni Hrvatska liječnička komora. Slučajem se ne bavi ni Državni inspektorat kojim ravna HDZ-ovac Andrija Mikulić.

Glavni državni inspektor družio se s ravnateljem bolnice koji je cijepio preko veze i prošao nekažnjen 

I on je nazočio spajanju mosta. 

Mikulić se više nego srdačno javio Bekiću. Potapšali su se po ramenima, kratko zagrlili i glasno smijali. Onda se Mikulić javio i Bekićevu sinu, a da ne znate kontekst, rekli biste da gledate običan susret dvojice jako dobrih, starih prijatelja. 

Mi smo to, jasno, fotografirali, a kad je Bekić vidio što radimo, bez pozdrava je otišao ostavivši začuđenog Mikulića. 

Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, ujedno je i stranački kolega ravnatelja bolnice koji krši pravila i prolazi nekažnjeno. A ravnatelj Bekić nije samo obični član HDZ-a, on je i član središnjeg, ali i predsjednik županijskog odbora stranke. 

Liječnička komora mu može izreći ukor, opomenu, novčanu kaznu ili oduzeti odobrenje za rad

Još dok je ova tema bila svježa od Ministarstva zdravstva smo dobili odgovor da je, nakon obavljenog zdravstveno-inspekcijskog nadzora u Općoj bolnici Dubrovnik, "zapisnik sa svim utvrđenim činjenicama o nepoštivanju Plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja ustupljen na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori". 

Rekli su nam da HLK može izreći ukor, opomenu, novčanu kaznu te privremeno ili trajno oduzeti odobrenja za samostalan rad. 

Ministarstvo je utvrdilo da je došlo do propusta, ali na tome je sve stalo, kazne još nema

"Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je zdravstveno-inspekcijski nadzor provođenja cijepljenja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Općoj bolnici Dubrovnik. Tom prilikom utvrđena su odstupanja od Plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv covida-19 te je predmet ustupljen Hrvatskoj liječničkoj komori 3. ožujka 2021. godine", napisali su iz Ministarstva Vilija Beroša koji je u svojim istupima osudio Bekićevo cijepljenje rodbine viškom cjepiva.

Bekić se pozivao na to da, za vrijeme kad je on cijepio preko reda, nije bilo propisano kako se koristi višak cjepiva.

Župan: Je li vi stvarno mislite da je primjereno da me to pitate sad kad spajamo Pelješki most?

Na spajanju Pelješkog mosta bio je i župan dubrovačko-neretvanski, HDZ-ovac Nikola Dobroslavić. I on je dobar dio vremena proveo ćaskajući upravo s Bekićem. 

Zaustavili smo ga nakon što su se kamere ugasile da pokušamo saznati je li Županija dosad išta poduzela oko eventualnog sankcioniranja ravnatelja njene bolnice koji je prekršio pravila. 

 

Kad smo mu se predstavili i kazali što nas zanima, začudio se:

"Nećete valjda pisati o tome danas, kad spajamo Pelješki most?" a onda nas je upitao: "Je li mislite stvarno da je to primjereno?"

Kazali smo: "Naravno da mislimo."

Rekao je: "Evo, odgovorit ću vam, pa uživajte."

Pitali smo župana zašto nije razriješio Bekića, kaže da nije utvrđen propust, Beroš pak kaže da jest

Prošlo je nekoliko mjeseci otkad je Bekić preko veze cijepio svoje prijatelje, poznanike, rodbinu, dužnosnike i tako dalje, sam je to priznao, a Županija kao osnivač bolnice ga do danas nije sankcionirala. Planirate li to učiniti?

Nismo ga sankcionirali zbog toga što nije utvrđeno da je prekršio bilo koje pravilo. Koliko znam, Liječnički sindikat je to istraživao, do danas nismo dobili potvrdu da je prekršeno ikakvo pravilo. On po mom mišljenju to nije trebao napraviti, ali nije dokazano da je on time prekršio bilo kakvu uputu ili pravilo. 

Ali prekršio je, to se zna, potvrdio je sam i Ministarstvo zdravstva je potvrdilo. 

Ne, on je rekao da je to učinio, ali nijedno pravilo nije prekršio. 

Dobro, ali vi ne biste trebali imati veze s odlukom Hrvatske liječnike komore, valjda Županija ima ovlasti kao osnivač bolnice. 

Ali morate utvrditi je li netko prekršio, jedno je moralna odgovornost, je li zgodno bilo da je netko to napravio il je prekršio neko pravilo...", izgovarao je Dobroslavić.

Na kraju nas je opet zamolio da radije snimimo most.

Liječnička komora kaže da ne može donijeti odluku jer Ministarstvo nije dostavilo sve podatke

Da saznamo gdje je zapelo, obratili smo se i Hrvatskoj liječničkoj komori.

Tamo su nam rekli da im Ministarstvo zdravstva nije dostavilo sve dokumente koji su im potrebni da bi donijeli odluku. 

"Povjerenstvo za etiku i medicinsku deontologiju HLK-a u sklopu spomenutog predmeta zatražilo je od Ministarstva zdravstva dodatna objašnjenja koja su nužna za daljnje odlučivanje u ovom predmetu. Odgovor koji je Ministarstvo poslalo nije sadržavao nužna objašnjenja te je navedeno Povjerenstvo HLK-a još u prvoj polovici svibnja ponovilo svoj zahtjev prema Ministarstvu jer bez navedenih objašnjenja nije moguće donijeti odluku o predmetu. Ministarstvo zdravstva se do danas nije očitovalo na ponovljeni zahtjev Povjerenstva HLK-a", kazali su iz komore. 

U ožujku su zaprimili zapisnik zdravstveno-inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, a već mjesec dana kasnije su nam odgovorili da nisu zadovoljni podacima koje su od Ministarstva dobili.

"Ministarstvo nije jasno utvrdilo radi li se o stručnom ili etičkom propustu"

"Ministarstvo zdravstva u tom dopisu nije, kao što zakon propisuje, jasno utvrdilo radi li se u navedenom slučaju o stručnom ili etičkom propustu. Stoga je HLK od Ministarstva zdravstva zatražio da, sukladno odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti čl. 213 st. 1.t. 13, dopuni dopis i pošalje zakonski nužno utvrđenje o vrsti navedenih nepravilnosti kako bi HLK mogao dalje postupati", odgovorili su nam iz komore 12. travnja.

Iz Beroševa ministarstva kažu da su dostavili sve u skladu sa zakonom

Kontaktirali smo danas Ministarstvo zdravstva.

Evo što oni kažu:

"Zapisnik sa svim utvrđenim činjenicama i traženim dodatnim objašnjenima za spomenuti predmet ustupljen je na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori sukladno odredbi čl. 213 st. 1. t. 13. Zakona o zdravstvenoj zaštiti."

Prije pet mjeseci i 15 dana otkrili smo ovu aferu, a institucije još ništa nisu poduzele

Članak u kojem smo otkrili koga je sve Bekić cijepio preko veze objavljen je 19. veljače 2021. godine. To znači da u pet mjeseci i 15 dana institucije nisu bile u stanju donijeti bilo kakvu odluku. 

Pročitajte više