Glavni državni odvjetnik oslobođen optužbe za klevetu i uvredu splitskog odvjetnika

Foto: FaH

GLAVNI državni odvjetnik Dinko Cvitan oslobođen je optužbe za uvredu i klevetu splitskog odvjetnika Željka Lubine. Na optuženičkoj klupi našla se i zamjenica ravnatelja USKOK-a Natalija Petković, ali od nje je odustao sam tužitelj, tj. odvjetnik Lubina nakon što je Cvitan izjavio da je on sastavio dopis čiji sadržaj odvjetnik smatra klevetničkim i uvredljivim.

Odvjetnik htio ispitati tužiteljicu o uknjižbi nekretnine

Lubina je tužbu podnio u rujnu 2011. godine u doba kada je Cvitan bio šef USKOK-a. Tražio je da se zamjenica Petković odazove njegovom pozivu i pristupi u ured kako bi je ispitao o uknjižbi  nekretnine, koja je napravljena za svega jedan, o čemu je Index pisao.

Uknjižbu je obavila službenica koju Petković tereti za zlouporabu položaja, odnosno, da je knjižila preko reda za nagradu poput parfema i ogrlice.

Nema namjere da se uvrijedi

Sutkinja Marina Boko utvrdila je kako u dopisu kojeg je sastavio Cvitan nema klevete, a ni namjere da se uvrijedi. Objektivno, zaključila je sutkinja, dopisom Hrvatskoj odvjetničkoj komori, Cvitan je mogao povrijediti ugled, ali ne i čast tužitelja Lubine. Napisao ga je kako bi zaštitio svoju zamjenicu koju je Lubina htio saslušati zbog uknjižbe njezine nekretnine, što nije bio predmet kaznene prijave, zaključila je sutkinja.

Petković se tako pozivu nije odazvala, a Cvitan je priprijetio Lubini prijavom odvjetničkoj komori. Zaključio je da je poziv za ispitivanjem pokušaj diskreditacije njegove zamjenice.

Tužio i Bajića zbog šogora Tomislava Karamarka

Lubini tužbe protiv glavnih državnih odvjetnika nisu strane. Svojedobno je tužio i Mladena Bajića zbog šogora Tomislava Karamarka koji je u splitskom Državnom odvjetništvu u isto vrijeme služio civilni rok i primao plaću. Lubina je predložio da zbog objektivnosti slučaj istraži Državno odvjetništvo Azerbejdžana, a Bajićev zamjenik Dragan Novosel prijavio ga je odvjetničkoj komori.

 

Pročitajte više