Glavni ekonomist Europske središnje banke: Oporezujte najbogatije, to je pravedno

Foto: Shutterstock

GLAVNI ekonomist Europske središnje banke (ESB) Philip Lane predlaže oporezivanje visokih prihoda i superprofita kompanija kako bi se financirala pomoć za najsiromašnije u uvjetima inflacije, a izbjeglo povećanje javnog duga.

"Zbog makroekonomskih razloga, ali i pravednosti - jer energetski šok pogađa ljude kroz rekordnu inflaciju, vlade bi trebale poduprijeti kućanstva i tvrtke koja najviše trpe", rekao je član upravnog odbora ESB-a Lane u intervjuu za austrijski dnevnik Der Standard.

Lane predlaže veće poreze na visoke prihode ili na profitabilne kompanije

Na pitanje treba li dio potpore financirati povećanjem poreza za bogate, Lane predlaže veće poreze na visoke prihode ili na industrije i kompanije koje su vrlo profitabilne unatoč energetskom šoku.

ESB se zalaže za ciljane državne potpore kojima bi se zaštitila kućanstava od utjecaja inflacije, što je ponovila predsjednica središnje europske banke Christine Lagarde pred Europskim parlamentom u ponedjeljak.

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobiva zamah unutar eurozone.

Oporezivanje najbogatijih u Europi

Španjolska vlada želi uvesti privremeni i izniman porez za najbogatijih jedan posto stanovništva, kako bi financirala mjere za ublažavanje utjecaja sve veće inflacije.

Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cijena. Podijeljena oko pitanja poreza na superprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rješenje na europskoj razini.

Velika Britanija, koja je izašla iz Europske unije, prošlog je petka objavila plan potrošnje i golemih rezova poreza.

Pročitajte više

 

Pročitajte više