Glavni ravnatelj HRT-a i njegovi direktori danima boravili u Kataru o trošku HRT-a

Foto: Davor Puklavec (Pixsell)

GLAVNI ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb boravio je u dva navrata u Kataru za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu o trošku HRT-a te je pogledao najmanje dvije utakmice hrvatske reprezentacije, doznaje Index. 

Održao je "niz susreta"

Troškove putovanja, kao i dnevnice, pokrio je HRT, a društvo su mu pravili neki od direktora HRT-a. U odgovoru na upit Indexa s HRT-a su nam potvrdili da je Šveb bio u Kataru, no kažu da je za vrijeme svog boravka u toj zemlji održao "niz susreta". Nisu precizirali s kim ni je li eventualno bilo uspjeha od tog "niza susreta".

No krenimo redom. 

Prema informacijama Indexa, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb duže je boravio u Kataru za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu, i to u društvu ravnatelja Poslovne jedinice Tehnologija Zvonimira Jukice, a ondje su bile i ravnateljica Poslovne jedinice Produkcija Marija Kosor te ravnateljica Poslovne jedinice Poslovanje Gordana Grandov. 

Među "nenovinarskom" ekipom HRT-a bio je i Ivan Kovačić, inače zadužen za iznajmljivanje tehničkih kapaciteta Prisavlja. Zanimalo nas je koliko je točno dana tamo bio ravnatelj državne televizije te koji je bio povod za njegov odlazak, kao i odlazak direktora s HRT-a. 

Išao na utakmicu Hrvatska-Maroko pa onda i Hrvatska-Brazil 

"Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb je boravio u Kataru u dva navrata tijekom SP-a. Prvi put u sklopu povratka sa službenog puta iz Tokija na ruti leta Zagreb-Doha-Tokio i nazad za Zagreb, sa stajanjem u Dohi od 3 dana (21.-24.11.) i odlasku na prvu utakmicu grupne faze Hrvatska-Maroko, s dodatnim troškom dnevnica za Katar od ukupno 300 američkih dolara", rekli su nam s HRT-a 

Drugi put, kažu nam s HRT-a, glavni ravnatelj je išao na utakmicu Hrvatska-Brazil, što je stajalo 7400 kn za aviokartu i 400 američkih dolara za dnevnicu. 

"U sklopu svojih posjeta Dohi, a s obzirom na to da je Glavni ravnatelj tamo živio i radio nekoliko godina, održano je i niz susreta i studijskih posjeta televizijama Al Jazeera i Al Araby, zajedno s članovima HRT ekipe", ističu s HRT-a.

Na dodatni upit, o kojem je točno nizu susreta bilo riječ, nisu nam odgovorili. 

Produkcijska ekipa u Kataru 

"Od 30.11.-03.12. u Dohi su bile i Ravnateljica Produkcije HRT-a  Marija Kosor i Ravnateljica Poslovanja HRT-a Gordana Grandov, uz trošak od aviokarte od 7.072,00 kn te 4 dnevnice po 100 američkih dolara svaka", odgovorii su nam s HRT-a bez objašnjavanja razloga boravka u toj zemlji. 

S HRT-a su nam također potvrdili da su u Dohi bili i Zvonimir Jukica i Ivan Kovačić, i to kao članovi novinarsko-produkcijske ekipe. Bili su ondje prije i na samom početku Svjetskog prvenstva, od 13. do 24. studenog. Cijena povratne karte za njih iznosila je po 7688 kuna, uz 12 dnevnica po 100 dolara za svakog. 

Kako objašnjavaju s HRT-a, Jukica je boravio u Kataru kao operativni voditelj projekta u tehničkom dijelu realizacije te je sudjelovao u pripremi sveukupne tehničke infrastrukture za Katar. Sudjelovao je i u montaži opreme, konfiguraciji radnih procesa i testiranju veza u IBC centru u Kataru, zbog čega je i tehnička ekipa u Katar došla sedam dana prije samog početka nogometnog prvenstva. 

"Nakon puštanja televizijskog centra u rad i testiranja pod punim opterećenjem za vrijeme prve utakmice hrvatske reprezentacije, gosp. Jukica se vratio u Zagreb, gdje je nastavio cjelokupnu tehničku koordinaciju iz Zagreba", kažu nam s HRT-a i dodaju da je Kovačić ondje boravio kao voditelj odjela Planiranje i koordiniranje tehničkih resursa te međunarodnih koordinatora, kao i da je sudjelovao u pripremi projekta Svjetskog nogometnog prvenstva u dijelu planiranja i koordiniranja tehničkih resursa za Katar. 

U Kataru, kažu nam, odradio je poslove međunarodne koordinacije, kao i rasporeda resursa, te kontrolu i koordinaciju najma tehničke opreme i veza potrebnih za nesmetano praćenje natjecanja.

"HRT kvalitetno odrađuje težak posao"

"HRT ekipu, koja vrijedno i izrazito kvalitetno odrađuje težak i iscrpljujući posao pokrivanja SP-a u Dohi, činilo je 23 člana ekipe koji su bili smješteni u apartmanskoj zgradi u kojoj je HRT zakupio potreban smještaj u dvokrevetnim ili trokrevetnim apartmanima. Svi, gore navedeni, zaposlenici HRT-a koji su dolazili u Katar, koristili su isti smještaj bez dodatnih troškova za HRT", kažu nam na kraju s HRT-a.

Pročitajte više